Irak'tan ABD'ye karşı dik duruş!

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'den 'Yüzyılın Anlaşması'na karşı sert tutum!

DÜNYA 15.07.2019, 23:02
Irak'tan ABD'ye karşı dik duruş!

Ülkesinin Filistin meselesine ilişkin tutumunun sabit olduğunu söyleyen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin "Yüzyılın Anlaşması" planına onurlu bir şekilde karşı çıktıklarını ifade etti.

Kayıtsız, şartsız Filistin'in yanındayız!

Filistinli mevkidaşı Muhammed Iştiyye ile başkent Bağdat'ta ortak basın toplantısı düzenleyen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Filistin heyetiyle sanayi, ekonomi ve ticaret gibi çeşitli alanlarda görüştüklerini, Filistin davasının kendi davaları olduğunu ve herhangi bir şart koşmaksızın Filistin halkının yanında durduklarının altını çizdi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, "Irak'ın Filistin davası konusundaki tutumu sabittir. Bölgedeki tüm yerleşim projelerini reddediyoruz. Yüzyılın Anlaşması planına onurlu bir şekilde karşı çıktık. Bu planı yürürlüğe koymak isteyenler de artık başarıya ulaşıp ulaşmayacağından şüphe duyuyor." ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile birlikte basın toplantısına katılan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, resmi ziyaret için sabah saatlerinde Irak'ın başkenti Bağdat'a ulaşmıştı.

Yüzyılın Anlaşması nedir?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesine sözde "çözüm bulmak" maksadıyla hazırladığı ileri sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları netleşmese de uluslararası basında planın detaylarına ilişkin Filistin açısından pek de iyi olmayan bazı bilgiler bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve aynı zamanda başdanışmanı olan Jared Kushrer tarafından hazırlanan "Yüzyılın Anlaşması" planı ile ilgili yapılan haberlere göre plan, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine ağır maddeler barındırıyor.

"Yüzyılın Anlaşması" planında, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkına ise değinilmiyor.

Aleyhlerinde olduğu için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkının lehine hiçbir madde içermediği belirtiliyor.

Sözde "Yüzyılın Anlaşması" Planı kapsamındaki ilk organizasyon

Bahreyn'in ev sahipliğinde ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğünde 25-26 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen "Refah için Barış" başlıklı ekonomi çalıştayının, Amerika'nın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade edilmişti.

"Refah için Barış" başlıklı ekonomi çalıştayına katılmayan Filistin yönetimi, bölge ülkelerine de boykot çağrısı yapmış, buna karşın ev sahibi Bahreyn'in yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Fas çalıştaya temsilci göndermişti. Katar'ın çalıştaya katılımının ise son dönemlerdeki ABD baskısı olduğu belirtilmişti.

Arap ülkeleri arasında tüm bu katılıma rağmen Irak duruşunu korumuş ve çalıştaya katılmayan ülkeler arasında yerini almıştı.

Yorumlar (0)