Irak'ta ‘yolsuzluk’ iddiası: 2,5 milyar dolar kayboldu!

Irak’ta bir devlet bankası üzerinden 2,5 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Irak Maliye Bakanlığı ise yaptığı son açıklamada, kayıp para hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

DÜNYA 16.10.2022, 16:35 17.10.2022, 10:10
Irak'ta ‘yolsuzluk’ iddiası: 2,5 milyar dolar kayboldu!

Irak’ta devlet bankası üzerinden 2,5 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı iddiası, ülke gündemine bomba gibi düştü. 2,5 milyar doların Genel Vergi Dairesi’ne ait olduğu açıklandı. Irak’ın resmi haber ajansı INA’ya göre 2,5 milyar dolarlık kayıp para, devlet bankası üzerinden bir dizi işlemle çalındı. Yayımlanan haberde olayın yargıya taşındığı da duyuruldu. 

“Yolsuzluk sorunu ile mücadelede asla geri adım atmayacağız”

Skandal gelişmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapan Irak Şeffaflık Kurumu, konunun tüm boyutlarıyla araştırıldığını ve yargı sürecinin başlatıldığını duyurdu. Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Şiya es-Sudani ise yaptığı ilk açıklamada, “Devlet kurumlarımızın her tabakasına yerleşen yolsuzluk sorunu ile mücadelede asla geri adım atmayacağız. Bu sebeple, yolsuzlukla mücadeleye hükümet programımızın ilk sırasında yer verdik. Bu tür hırsızlık vakalarının yanı sıra Irak vatandaşlarının paralarının gereksiz yerlere harcanmasına da müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

“2,5 milyar doların hesabını mutlaka soracağız”

Yaşanan gelişmeye sert tepki gösteren Irak Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Muhsin Mendelavi, “Esrarengiz şekilde kaybolan bu 2,5 milyar doların hesabını mutlaka soracağız. Bu meselenin kolayca unutulmasına asla izin vermeyeceğiz. Irak Meclisi bu konu hakkında çok sert bir tutum sergileyecektir. Irak’ın paralarının bu şekilde çalınmasına asla sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı. Öte yandan Irak Meclisi KDP Milletvekili Macid Şengali de yaptığı açıklamada, konuyla ilgili incelemeler sonuçlanıncaya kadar Başbakan Mustafa el-Kazımi, eski maliye bakanları ve bakanlıktaki sorumlular hakkında "yurt dışına uçuş yasağı" getirilmesini talep etti. 

Yorumlar (0)