Irak'ta olaylar hız kesmiyor: 7 ölü, 78 yaralı

Irak'ta Perşembe günü yaşanan olaylarda 7 kişi öldü 78 kişi yaralandı.

DÜNYA 21.11.2019, 17:31 21.11.2019, 17:59
Irak'ta olaylar hız kesmiyor: 7 ölü, 78 yaralı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Perşembe günü güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermilerle ve göz yaşartıcı gazlarla ateş açtığı eylemlerde 7 kişi öldü 78 kişi yaralandı.

2 önemli köprü için savaşıyorlar

Şeirde bağlantı sağlayan önemli 2 köprünün kontrolü için yaşanan çatışmalarda polis ve eylemciler yine karşı karşıya geldi. Polis, Sinak köprüsü üzerinde 1 eylemcinin öldüğünü, 1 diğer eylemcinin ise Ahrar köprüsü üzerinde öldüğünü söyledi.

3 diğer eylemcinin ise günün ilerleyen saatlerinde öldürüldüğü, 2'sinin yine Ahrar köprüsü üzerinde hayatını kaybettiği açıklandı.

Canlı mermi can aldı

2 ağır yaralı eylemci ise hastaneye kaldırılmalarına rağmen hayatını kaybetti. Hastane ve polis kaynakları; 1 yaralının kafasına isabet eden mermiler yüzünden, diğer yaralının ise kafasına isabet eden göz yaşartıcı gaz bombası yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hastane kaynakları, 48 yaralının büyük kısmının polis tarafından kullanılan canlı mermiler, aşırı plastik mermi kullanımı ve gaz bombaları yüzünden yaralandığını belirtti.

Eylemciler "Yeşil Bölge"ye girmek istiyor

Eylemciler, Bağdat merkezinde bulunan üç büyük köprünün kontrolünü hâlâ ellerinde bulunduruyor. Bu köprüler, Irak hükümetinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye ulaşımı sağlıyor. Irak güvenlik güçleri, eylemlerin başlangıcından beri Yeşil Bölge'ye daha fazla savunmacı takviyesi yapıyor.

Ekim başında başlayan eylemlerde şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, Irak lideri Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesinden sonra görülen en büyük sayı.

Irak neden protestolarla boğuşuyor?

Polisin çoğunlukla savunmasız eylemcilere canlı mermi ve gaz bombalarıyla saldırması, eylemcileri en çok öfkelendiren olayların başında geliyor. Protestolar, Iraklıların ülkeyi yöneten elit kesimdeki yolsuzluk sayesinde elde edilen zenginlik ve ülkenin yabancı güçlere teslim edilmesi gibi sebeplerden dolayı patlak verdi. Iraklıların büyük kısmı işsizlik, yoksulluk, sağlık sorunları ve eğitim eksikliğinden muzdarip.

Ülkede 1,5 aydır devam eden eylemler, DEAŞ'ın 2017'de Irak'tan çıkarılmasından bu yana süren sakinliği ortadan kaldırdı.

Yorumlar (0)