Irak'ta büyük kriz: Meclis askıya alındı

Irak'ta başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Meclis'teki eylemlerinin ardından Irak Meclisi'ndeki oturumlar bir sonraki karara dek askıya alındı.

DÜNYA 30.07.2022, 20:16
Irak'ta büyük kriz: Meclis askıya alındı

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkentte Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Meclis'teki eylemleri sebebiyle Irak Meclisi'ndeki oturumların bir sonraki karara dek askıya alındığını açıkladı.

Halbusi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, ülkenin hassas ve zor dönemlerden geçtiği kaydedilerek, görüşler ve siyasi kesimler arası bazı anlaşmazlıkların demokratik temele sahip gelişmiş ülkelerde gayet normal bir durum olduğu aktarıldı.

Anlaşmazlıklar ne denli büyük olursa olsun çözümün diyalog olduğuna işaret eden Halbusi, bütün siyasi kesimlere devletin menfaatlerinin üstün tutulması gerektiğine yönelik çağrıda bulundu.

Bu çerçevede halkın güvenliği, anayasal haklar ve ulusal sorumluluklara dayanarak bir sonraki karara dek Meclis oturumlarının askıya alındığını belirten Halbusi, protestoculara devlet malını koruma ve barışçıl eylem çağrısında bulundu.

Halbusi, ayrıca Genelkurmay Başkanı ve Başbakan Mustafa el-Kazımi'ye protestocuları ve devlet kurumlarını korumak için gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.

Sadr destekçileri Yeşil Bölge'yi basmıştı

Ülkede geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen seçimlerden galip çıkan Şii siyasi lider Mukteda es-Sadr, hükümeti oluşturamayınca siyasetten çekilmişti. Sadr sonrası hükümeti kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne verilmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, geçtiğimiz günlerde başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'nin seçildiğini bildirmişti. 

Mukteda es-Sadr yanlıları, İran'ın desteklediği Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olan Sudani'yi protesto etmek amacıyla bugün başkent Bağdat'ta yabancı misyon temsilcilikleri ve hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge'yi basmış ve Meclis binasına giriş yapmıştı. Göstericiler, Meclis'te süresiz oturma eylemi başlattıklarını duyurmuştu. 

Irak Sağlık Bakanlığı meydana gelen olaylarda şu ana kadar 100'ü sivil, 25'i asker olmak üzere toplam 125 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 

















Yorumlar (0)