Irak işgalinin ardından 18 yıl geçti: Geriye yıkım ve kaos kaldı

18 yıl önce ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından biyolojik silahlar ürettiği bahanesiyle işgale uğrayan Irak’tan geriye yıkım, kaos ve gözyaşı kaldı.

DÜNYA 19.03.2021, 14:41
Irak işgalinin ardından 18 yıl geçti: Geriye yıkım ve kaos kaldı

Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak’ı biyolojik silahlara sahip olmakla suçlayarak ülkeye demokrasi getirecekleri bahanesiyle ülkeyi işgal eden ABD ve koalisyon güçleri, binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. 

13 yıl ambargo uygulandı

Irak’ı işgalinden önce 13 yıl boyunca bu ülkeye yönelik ambargo uygulayan ABD, hem ülke ekonomisinde hem de Irak halkının yaşam standartlarında büyük tahribatlara yol açtı. 

Ambargonun ardından ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararını beklemeyen ABD ve İngiltere Irak’ı işgal etmek için harekete geçti. İşgalin başlaması sırasında Irak halkının sempatisini kazanmak amacıyla ülkeye demokrasi ve istikrar getireceğini sık sık gündeme getiren ABD, milyarlarca dolar harcayarak işgal ettiği ülkede binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken DEAŞ terör örgütünün de ortaya çıkmasına olanak hazırladı.

Savaşın faturasını siviller ödedi

Irak'ın işgal edilmesiyle birlikte binlerce Iraklı hayatını kaybederken milyonlarca insan ise mülteci konumuna düşmek zorunda kaldı. yıllarca süren işgal nedeniyle ülkeye siyasi kaoslar, ekonomik istikrarsızlıklar hakim oldu.

İşgalin ardından ABD askerlerinin Irak’taki varlığı 18 Aralık 2011'de son buldu. 9 yıllık işgal döneminde ise 4 bin 400 Amerikan askeri öldü. 32 bin asker yaralandı. Ayrıca dönemin ABD Başkanı Barack Obama bu işgal için 1 milyon dolardan fazla para harcandığını söyledi. Öte yandan halihazırda Irak’ın çeşitli bölgelerinde olmak üzere toplamda 2 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor.

DEAŞ'ın ortaya çıkmasına zemin hazırlandı

ABD işgalinin ardından Irak’ı bu defada DEAŞ terör örgütü sardı. ABD’nin ülkeyi terk etmesi sonrası ortaya çıkan DEAŞ terör örgütü, büyük yıkımlara yol açarken, Musul, Enbar ve Salahaddin vilayetleriyle Diyala ve Kerkük'ün bir kısmında ise kendi kontrolünü sağladı.

Irak Ordu tarafından 18 Aralık 2017’de başlatılan ve büyük zayiatların verilmesine yol açan operasyonlar sonucunda Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, DEAŞ'ın ülkedeki varlığının son bulduğunu açıkladı.

Protestolar patlak verdi

2019 yılına gelindiğinde ülkedeki ekonomik istikrarsızlıklar ve yapılan yolsuzluklardan bıkan halk Irak’ta ülke genelinde protestolar düzenlemeye başladı. Protestolara karşı çaresiz kalan Irak hükümeti ve dönemin Başbakanı Adil Abdulmehdi istifa etmek zorunda kaldı. istifa eden hükümetin yerine Irak İstihbarat Servisi Başkanı Mustafa el-Kazımi başkanlığında geçici bir hükümet kuruldu. Göstericilerin taleplerini dinleyen geçici hükümet 10 Ekim 2021'de uygulanmak üzere seçim kararı aldı.

Yorumlar (0)