Irak hukuki hazırlığa başladı!

Irak'ta ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararı alındıktan sonra hukuki adımların hazırlığı başladı.

DÜNYA 06.01.2020, 08:49
Irak hukuki hazırlığa başladı!

Irak’ta istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, Irak'ın yabancı kuvvetlerin Irak'tan çıkarılması için yasal adımları ve prosedürleri hazırlama aşamasında olduğunu duyurdu.

"ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması" ile ilgili Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Adil Abdulmehdi, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile telefon görüşmesi yaptı.

Telefon görüşmesinde Başbakan Adil Abdulmehdi, çeşitli kurumlardaki Iraklı yetkililerin parlamentonun yabancı kuvvetlerin Irak'tan çıkarılmasına ilişkin aldığı kararın uygulanması için yasal adımların ve gerekli prosedürlerin hazırlığını yaptığı bilgisini verdi.

"Uluslararası koalisyon arasındaki ilişkilerin geleceği" ve "Irak egemenliğine saygı" çerçevesinde terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşın ele alındığı telefon görüşmesinde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bu konunun üzerinde daha uzun düşünülmesi gerektiğini belirtti.

ABD, örgütü DEAŞ ile Irak'tan intikam alabilir!

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın vurguladığı "DEAŞ'a karşı mücadele" konusu ise akıllara, ABD'nin, Irak'tan çıkarılmaya karşılık olarak kendi örgütü olan DEAŞ'ın saldırılarını artıracağının kaçınılmaz olduğunu getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon, Irak'ta tırmanan gerilim üzerine Irak'taki eğitim faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Oy çokluğuyla ABD'nin çıkarılması kararı alınmıştı

Irak parlamentosunda dün yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin Irak'tan çıkarılması kararı alındı.

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), cuma günü İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuş ve vur emrinin ABD Başkanı Donald Trump tarafından verildiğini açıklamıştı.

SİHA (silahlı insansız hava aracı) ile düzenlenen saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in yanı sıra İranlı subayların da aralarında bulunduğu 10 kişi yaşamını yitirmişti.

İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney de İran'da 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" ilan etmişti.

Yorumlar (0)