Irak da İran sınırında süreyi uzattı

Irak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle İranlıların ülkeye giriş yasağı süresini uzattı. Son 3 gün içinde İran'dan dönen 911 kişi karantina altına alındı.

DÜNYA 23.02.2020, 17:12 23.02.2020, 17:19
Irak da İran sınırında süreyi uzattı

Irak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle İran vatandaşlarının Irak'a girişini engelleyen kararın süresini uzatma kararı aldı.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, komşu ülke İran'da ölümlere yol açan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Irak'a sıçramasının önüne geçilmesi için ilgili bakanlarla bir toplantı düzenledi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin, "İran vatandaşlarının hiçbir sınır kapısından Irak'a girişine izin verilmemesi" yönünde aldığı kararın süresini uzattığı belirtilen açıklamada, giriş yasağının ne kadar uzatıldığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

İran'dan dönen 911 kişi karantina altında

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Sağlık Bakanı Saman Berzenci, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 gün içinde İran'dan dönen toplamda 911 kişinin karantina altına alındığını belirtti.

İran ve Irak arasındaki 8 gümrük kapısından biri olan Süleymaniye vilayetindeki Başmak Sınır Kapısı Basın Sorumlusu Muhtar Hacı Ali de İran'dan dönen Irak vatandaşlarına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının talimatları doğrultusunda sınırda gerekli tıbbi işlemlerin uygulandığını açıkladı.

Başmak Sınır Kapısı Basın Sorumlusu Muhtar Hacı Ali, Irak vatandaşlarının ayakta muayene edildikten sonra her ihtimale karşı Süleymaniye şehir merkezindeki hastaneye nakledildiklerini bildirdi.

20 Şubat'tan sonra ise Başmak Sınır Kapısı'ndan geçerek ülkeye dönen 380 Iraklının karantina altına alındığını aktaran Başmak Sınır Kapısı Basın Sorumlusu Muhtar Hacı Ali, koronavirüsün (Covid-19) sıçramaması için söz konusu vatandaşların gözetim altında tutulduğunu sözlerine ekledi.

Irak'ın Covid-19'a karşı tedbirleri

Irak, Şubat'ın 20'sinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle İran vatandaşlarına tüm sınır kapılarını 3 gün süreyle kapatmış, gidiş-dönüş tüm uçak seferlerinin de askıya alındığını ilan etmişti.

Aynı zamanda, Bağdat yönetimi, Irak'a giriş yapmak isteyen İran vatandaşlarına yeni bir duyuruya kadar vize verilmeyeceğini kaydetmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed de dün yaptığı açıklamada, İran'dan gelen Iraklı vatandaşların 14 gün boyunca tıbbi gözetimde tutulacağını duyurmuştu.

Yorumlar (0)