Irak Başbakanı'nın istifası kabul edildi

Irak Meclisi, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını kabul etti.

DÜNYA 01.12.2019, 14:45 01.12.2019, 15:24
Irak Başbakanı'nın istifası kabul edildi

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin istifası, meclis tarafından kabul edildi.

Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, anayasanın 75'inci maddesine göre Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e yeni başbakanı tayin etmesi için yazı göndereceklerini bildirdi. 

Abdulmehdi, 29 Kasım günü ülkede aylardır süren hükümet karşıtı protestoların ardından istifa kararı almıştı. Abdulhmedi, istifasını Irak parlamentosuna sunacağını bildirmişti.

77 yaşındaki siyasetçi, geçen sene düzenlenen seçimlerin ardından başbakanlık koltuğuna oturmuştu. 

400'den fazla kişi öldü 

Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği üzerine başlayan protesto gösterileri adeta hükümeti düşürme eylemine evrildi. Protesto gösterilerini sona erdirmek için hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan eylemciler, protestolarını sürdürüyor. Ekim ayında Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki kentlerinde başlayan protesto gösterilerinde 400'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) en büyük ikinci petrol üreticisi olan Irak, dünyadaki en büyük ham petrol rezervlerine sahip ülkelerden biri olarak kayıtlarda yer buluyor. 2018 yılında 100 milyar dolardan fazla petrol geliri elde edilmesine rağmen, Irak'taki yoksulluk ve işsizlik her geçen gün artıyor. Bunun yanı sıra alt yapısı neredeyse yok denecek kadar zayıf olan Irak'ta kamu hizmetleri yoksunluğu halkı kızdırıyor.

Yalnızca dünden itibaren 45 protestocu hayatını kaybetti.

"Şeffaf ve özgür seçim" çağrısı geldi

Irak'taki Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani, meclise "şeffaf ve özgür seçim" çağrısında bulundu. Şii siyasi liderler ve partilerden bu çağrıya destek geldi.

Irak Meclisi'nde en büyük 3'üncü parti olan Nasr Koalisyonu'nun lideri Haydar el-İbadi, Sistani'nin çağrısını ilk destekleyen kişilerden biri oldu. 

Yorumlar (0)