Instagram Trump'ı devirebilecek mi?

Sağladığı görüntü odaklı hizmetle insanların ilgisini çeken Instagram, bilgi kirliliği ve dezenformasyon yayma konusunda Amerikan seçmeninin kararını etkileyebilir.

DÜNYA 14.09.2019, 11:41 14.09.2019, 14:09
Instagram Trump'ı devirebilecek mi?

Amerika'da Demokratların kendi içindeki seçimlerinin yapılmasına 5 ay, başkanlık seçimleri için de yaklaşık bir sene kala "dezenformasyon" söylentileri gittikçe hararetleniyor. Dezenformasyon yayma konusunda fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, birçok insanın beklediğinden daha büyük bir rol oynayabilir.

Instagram şu an sahip olduğu yaklaşık 1 milyar kullanıcısıyla dezenformasyon sağlayarak Amerikan seçmenini yönlendirebilecek gücü fazlasıyla elinde tutuyor. Yakın zamanda Facebook ve Twitter, Rusya'nın Amerika'daki 2016 başkanlık seçimi müdahalesiyle ilgili tüm dikkatleri üzerlerinde toplamıştı.

Neden özellikle Instagram?

Instagram görüntü odaklı hizmetiyle kısa ve vurucu metinlerle birleşen fotoğraf ya da resimlerin paylaşılmasında hayatın bir parçası hâline gelmiş önemli bir platform. Kısa sözlerle görselleri birleştirip günlük durumları yorumlayan paylaşımlarla insanların ilgisini çekerek kullanıcılar arasındaki dezenformasyonun hızlıca artmasına sebep oluyor. "Deepfake" diye nitelenen, fotoğrafların ya da yüzlerin bambaşka içeriklere monte edilmesi de Instagram'ın dezenformasyon yaratma ve yayma konusunda bir başka potansiyel tehlikesi olarak görülüyor. Hâliyle profesyonel anlamda kullanıldığında, politikacılar bu gibi yöntemlerle söylemediği ya da yapmadığı şeylerle suçlanabilir.

Senato raporunda Instagram vurgusu!

ABD Senato İstihbarat Kurulu tarafından Aralık 2018'de yayınlanan bir rapora göre, 2016'da "trolling" denen provokatif paylaşım yapan bir Rus girişimi olan İnternet Araştırma Ajansı (IRA), Instagram'da ABD'deki diğer herhangi bir sosyal medya platformunda olduğundan daha fazla kullanıcının ilgisini çekti. IRA ile ilişkilendirilebilecek materyal Instagram'da 187 milyondan fazla etkileşim alırken bu sayı Facebook'ta 77 milyonda, Twitter'da ise 73 milyonda kaldı. Raporda Instagram, IRA'nın nüfuz operasyonunda ayrıcalıklı bir konuma sahipti ve yöneticiler bundan bahsetmekten kaçınıyor ifadeleri kullanılmış, “Bizim değerlendirmemiz Instagram'ın sürekli olarak kilit bir savaş alanı olması.” diye belirtilerek Instagram'ın günümüzdeki önemi gözler önüne serilmişti.

Sadece Rusya değil, İran ve Çin de büyük tehlike!

Endişelenecek şeyler arasında sadece Instagram'ın gücü bulunmuyor. New York Üniversitesi Stern Merkezi'nin yayınladığı rapora göre, sanal ortamda Amerika'yı hedef alan sadece Rusya değil.

 

Araştırmalara göre, İranlılar da Amerikan gibi davranarak bilgi kirliliğine ve dezenformasyon kampanyasına azımsanmayacak şekilde katkıda bulunuyor. Hong Kong’daki protestoculara yönelik İngilizce dezenformasyon uygulayan Çin de bir sonraki adım olarak ABD’ye yönelebilir.

Komplo teorilerinde yurt içi paylaşımların rolü

Diğer gözlemciler, yurt içinde üretilen aldatmacaların ve komplo teorilerinin çoğunun Instagram kaynaklı geliştiğini belirtiyor. Bunlar arasında Trump'ı devirmek için “derin devlet” adında yaygın olarak dolaşan bir sağ kanat komplo teorisi de var.

ABD içerisinde ortaya çıkan hem siyasi sağı hem de solu hedef alan büyük miktardaki dezenformasyon ise yabancı kaynaklı yanlış içeriği aşıyor. Bu konuda en büyük hamlelerin ise siyasi soldan yapıldığı fikri iyiden iyiye kendini gösteriyor. Önümüzdeki aylarda üzerinde çokça kafa yorulacak gibi görünen komplo teorilerinden biri, Donald Trump’ın yeniden seçilmesini engellemek için büyük sosyal medya şirketlerinin Demokratlarla işbirliği yapıyor olması.

Alınan önlemler

Ağustos ayında Facebook'tan bir yönetici şunları söyledi: “2016'dan birçok ders aldık ve insanların seçimlere müdahale etmelerini engellemek için oldukça geliştik." Bununla beraber Facebook'un sahip olduğu Instagram, şüpheli paylaşımları tespit etmek için görüntü tanıma ve diğer içerik saptama araçları kullanan bir test programı geliştirdiğini ve dış denetçilerle koordineli olarak çalışılacağını açıkladı. Platform, hesapların konumu ve yayınladıkları reklamlar gibi bilgileri ifşa ederek kullanıcıların şüpheli hesapları tanımlamalarını kolaylaştırdı. Böylelikle Instagram kullanıcıları herhangi bir şüpheli içerikle karşılaştıklarında işaretleyip şikayet edebilirler. 

Yorumlar (0)