İnsanüstü Bir Ses: Dimash Kudaibergenov

Sahip olduğu 6 oktavlık ses aralığı, üstün diyafram kontrolü ve şarkı söyleme teknikleri ile Dimash Kudaibergenov; dünya çapında ün kazanmaya devam ediyor.

DÜNYA 23.04.2019, 15:02 01.11.2019, 21:05
İnsanüstü Bir Ses: Dimash Kudaibergenov

Dinleyenleri şaşkınlığa uğratan ses özellikleri ile yıldızı 2017 yılında Çin’de düzenlenen ‘Singer’ isimli yarışmada aldığı ikincilik sonucunda parlayan Dimash Kudaibergenov, 1994 yılı Kazakistan doğumlu. 6 oktavlık ses aralığına sahip olduğu bilinen yetenekli söz yazarı ve şarkıcı; 12 farklı dilde şarkı söyleyebiliyor. Bu diller arasında; anadili olan Kazakça dilinin yanı sıra Rusça, Mandarince, İngilizce, Fransızca, Ukraynaca, İtalyanca, Sırpça, Almanca ve İspanyolca gibi diller de bulunuyor.

Dimash Kudaibergenov ve Eğitimi

Müzik alanında yetenekli olduğu daha çok küçük yaşlarda keşfedilen Dimash, 5 yaşında piyano ve şan dersleri almaya başlıyor. 2014 yılında opera bölümünden mezun olan yetenekli sanatçı, Jazz ve Pop alanlarında da eğitim görmüş olmakla birlikte halen müzik kompozitörlüğü ile ilgili lisansüstü eğitim almaya devam ediyor.

Genç bir yetenek olarak çocukluğundan beridir sesini daha iyi yönde geliştirmek ve diyafram kullanımı konusunda ilerleme kaydetmek amacında olan Dimash, nefesini uzun süre tutabilmek için yüzme eğitimleri de almış bulunmakta.

İnsanüstü Bir Ses Dimash Kudaibergenov

Çocukluktan İtibaren Eğitilen Bir Ses

Kazakistan’da katıldığı yarışmalardan aldığı birinciliklerle kariyeri doğrultusunda doğru adımlar atan Dimash’in tanınırlığı Çin’de düzenlenen Singer 2017 isimli yarışma ile oluyor. C2 notası gibi bas seslerden e6 gibi soprano notalarına hiç zorlanmadan çıkabilen sanatçı; insanüstü bir ses olarak görülüyor. Müzik parçasını seslendirirken bütün vücut tınlaşımlarını kullanabilecek seviyede kendisini geliştirmiş olan Dimash; göğüs sesinin derin tınılarında gezinirken birden tam sesle kafa sesine çıkabiliyor.

Göğüs sesi; insanın diyafram kullanarak çıkardığı gür ses olarak bilinirken, kafa sesinin iki farklı türü bulunuyor. Bu türlerden ilki, sesin inceltilerek tiz bir hale getirilmesi olan falsetto olarak adlandırılıyor. Diğer bir kafa sesi türü de, diyafram kullanılarak içerisinde göğüs sesi de barındıran ve hiç zorlanmadan çıkarılan en yüksek ses olarak betimleniyor ve buna mix voice (ses) deniliyor.

İnsanüstü bir Ses Dimash Kudaibergenov

Dimash Tarzı Denilen Müzik Tekniği

Bünyesinde en az 5 farklı insan sesi barındırabilecek şekilde 6 oktavlık ses aralıklarına tam tonda basabilen Dimash’in hayranları tarafından ‘Dimash Tarzı’ denilen bazı teknikleri de var. Pop, Opera, Rock, R&B, Jazz ve Blues türlerinde şarkı söyleyebilen Dimash; sesini bas tonlarda kullanırken de, sanki bir soprano gibi söylerken de nefes ve diyafram kontrolleriyle oldukça etkileyici bir yetenek gösteriyor.

Şarkılarına bas tonlardan başlayan sanatçı, dakikalar ilerledikçe bariton ve tenor tonlarına geçiş yapıyor. Ses tonu olarak daha çok 2. ve 3. oktav tonlarında gezen Dimash, 4. ve 5. oktav notalarına geçiş yaptığında da rahatlıkla şarkı söyleyebiliyor. 6. oktavın notalarına geçiş yaptığında ise tabiri caizse adeta şov yapmaya başlıyor genç şarkıcı.

İnsanüstü Bir Ses Dimash Kudaibergenov

Dimash Kudaibergenov’e Ün Getiren Şarkılar

Singer 2017’de seslendirdiği ‘S.O.S. d’un terrien en détresse’, ‘Opera’ ve ‘Adagio’ gibi şarkılar ile ünü Çin ve Kazakistan ile sınırlı kalmayıp dünya geneline de yayılan ve insanüstü bir ses olarak lanse edilen Dimash Kudaibergenov; uluslararası turlar düzenlemeye başlıyor ve ilk adresleri Fransa ile Rusya oluyor. Türkçe şarkı olarak ‘Gesi Bağları’nı da seslendirmiş olan Dimash, kazandığı başarılar ile ana yurdu Kazakistan’ı en iyi şekilde temsil edebilme ve ülkesini dünyaya tanıtma isteği taşıyor.

Bizlere de bu yolda ona başarılar dilerken aynı zamanda olağanüstü sesini dinlemek düşüyor…

Yorumlar (25)
Zeyzey 5 yıl önce
Dimash inanılmaz bir sese sahip, gerçekten olağanüstü, Allah nazarlardan saklasın, kıymeti bilinsin inşaAllah.
Yolande aydemir 4 yıl önce
Dimash est simplement incroyable par son talent son profesionelisme sa simpicite et sa modestie

Chaque chanson me rend heureuse et positive que Dieu le protege
Mariyana 5 yıl önce
Müzik dediğin budur. İçinde bşr ruh taşıyor
Gül 5 yıl önce
Muhteşem söylicek kelime bulamıyorum insan onu dinlerken farklı duygular taşıyor yolu açık şansı bol olsun
Nevin Altuğ 4 yıl önce
Bu enfes ses ve yorumcu hakkında haber yaptığınız için teşekkurler. Ortalık Aleyna Tilki ,Kim Kardasian gibi şov kızlarının beden sergisine döndü.Ya da J. Bieber gibi sanatçı olmayanlara kaldı.
Nevin Altuğ 5 yıl önce
Bu kadar güzel yorum yapılabilir.Ötesi olmaz diye düşünüyorum
rabia ka 5 yıl önce
harika muhteşem biri benim gözümde bir numaralı şarkıcı duyguyu o kadar güzel yansıtıyor ki sonuna kadar hissedebiliyorsun 3:36 da türk nağmelerine benzer bir söyleme tarzı var en bayıldığım yer geçekten harika.
Büşra 4 yıl önce
Harika bir yazı olmuş çok teşekkürler. Sadece sanatıyla değil kişiliğiyle insanüstü insan Dimash iyi ki tanıdım. Türkiye’de daha çok tanınması ve konser düzenlemesi ümidiyle
Özge 4 yıl önce
Mükemmel sese sahip ve altın kalpli şöhret kişiliğinden hiçbir şey kaybettirmemiş... Soydaşımız olarak gurur duymamız gerektiğini düşünüyorum. Haber için teşekkürler
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın