İnsan Hakları Gözlemevi: Yunanistan yasaları çiğniyor ve AB de rıza gösteriyor

İnsan Hakları Gözlemevi'nin Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein, Yunanistan'ın göçmenleri itmeye devam ettiğini ve bu duruma, Avrupa Birliği'nin sessiz kaldığını açıkladı.

DÜNYA 18.10.2022, 10:43 18.10.2022, 17:30
İnsan Hakları Gözlemevi: Yunanistan yasaları çiğniyor ve AB de rıza gösteriyor

Türkiye'nin ısrarlı uyarılarına ve gayretlerine rağmen Yunanistan, Ege'de göçmenleri acımasızca itmeyi hatta ölüme terk etmeyi sürdürüyor.

Stroehlein: “O suçlar halen işleniyor”

Avrupa Birliği (AB) de Yunanistan'ın insanlık dışı politikalarına sessiz kalmayı sürdürüyor. İnsan Hakları Gözlemevi'nin Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein, Twitter'da yaptığı paylaşımda, Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri Türk kara sularına yasa dışı bir şekilde geri itmesinin AB makamları tarafından örtbas edildiğine ilişkin Yolsuzlukla Mücadele Ofisinin (OLAF) raporunu işaret ederek, yıl başında yayınlanan raporda kayıtlara geçen suçların, bugün işlendiği bilgisini paylaştı.

"Yunan hükümeti yasaları çiğniyor, AB rıza gösteriyor"

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in Yunanistan'ın göçmenlere işlediği suçlara göz yumduğunu söyleyen Stroehlein, "Yunan hükümeti, yasaları çiğniyor ve AB de rıza gösteriyor. Yunan yetkililer, göçmenleri Türkiye'ye doğru itmeye devam ederken Frontex, önceki gibi şimdi de Yunanistan'da faaliyetlerine devam ediyor." sözlerini kullandı.

"Frontex bir şey yapmıyor, Avrupa Komisyonu da yüz çeviriyor"

Yunan yetkililerin, uluslararası camiadan gelen uyarılara rağmen göçmenleri geri itmeyi sürdürdüğünü belirten Stroehlein, "Temel hakları koruma görevi olarak değerlendiren Frontex, bunun karşısında hiçbir şey yapmıyor. AB yasalarını ihlal ettiği için Yunan hükümetine karşı hukuki süreç başlatması gereken Avrupa Komisyonu da yüz çeviriyor." ifadelerini kullandı.


 

"Sığınmak isteyenlere fırsat tanınmalı"

Stroehlein, sığınma talebini ileten herkese fırsat tanınması gerektiğinin ve yasal dayanak olmadan hiç kimsenin geri gönderilemeyeceğine dikkat çekti.

Yunanistan sahil güvenliği ve Frontex'in dahil olduğu itme olaylarına yönelik haberler, 2020'den bu yana uluslararası basında yer aldı.

Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isteyen göçmenlerin botlarını engelliyor, zarar veriyor ve batırırken Frontex de göz yumuyordu.

Geri itmelerle ilgili Frontex ve Yunanistan’a tepki gösterenler arasında Türkiye de bulunuyordu. Türk yetkililer, geri itmelerin insanlık dışı olduğuna vurgu yaptı.

Yorumlar (0)