İnsan hakları da askıya alınmıştı, tam oldu!

Suriye'de Esed, Filistin'de Netanyahu, Türk-Yunan sınırında Miçotakis insan haklarını askıya almıştı. Bazılarının görüşüleceği BM İnsan Hakları Konseyinin 43'üncü oturumu da, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tehdidi sebebiyle ikinci bir duyuruya kadar süresiz askıya alındı.

DÜNYA 12.03.2020, 14:39 12.03.2020, 15:36
İnsan hakları da askıya alınmıştı, tam oldu!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (HRC/Human Rights Council) Başkanı Avusturyalı Elisabeth Tichy-Fisslberger, HRC'nin bugünkü toplantısında, 24 Şubat'ta başlayan ve 20 Mart'ta sona ermesi planlanan 43. oturuma ilişkin açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Elisabeth Tichy-Fisslberger, Konseyin 43'üncü oturumunun Covid-19 (yeni tip koronavirüs) tehdidi sebebiyle ikinci bir duyuruya kadar yarın saat 13.00'ten itibaren süresiz askıya alındığını ilan etti.

Böylelikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin son 2 gününde ele alınması ve oylanması planlanan İsrail'in insan hakları ihlallerine ilişkin 5 karar tasarısı ile Suriye, Yemen, Kuzey Kore gibi ülkelere ilişkin tasarılar 43. oturum yeniden başladığında ele alınacak.

Diğer taraftan, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 43. oturumunun askıya alınmasıyla görüşülemeyecek gündem maddelerinin, Konseyin haziran ayındaki 44'üncü oturumuna taşınabileceği kaydedildi.

Kararın alınmasında İtalya'ya komşu olan İsviçre'de Covid-19'un hızla yayılmasının önemli olduğu bildirildi.

İsviçre'de Federal Halk Sağlığı Ofisinin (BAG) açıkladığı rakamlara göre, İsviçre'de teyitli Covid-19 vaka sayısı 815’e çıktı. Ölü sayısı ise 4'e ulaştı.

İnsan Hakları Konseyinin bulunduğu Cenevre'de ise 78 kişide Covid-19 vakası saptandı.

BM İnsan Hakları Konseyi (HRC/Human Rights Council)

BM İnsan Hakları Konseyi 2006 yılında kuruldu. BM üyesi ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3 yıllığına seçiliyor. Türkiye'nin ise Konseyde gözlemci statüsü bulunuyor.

47 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler organı HRC, insan hakları konularını görüşmek üzere her yıl 3 kez toplanıyor.

İnsan Hakları Konseyi oturumları sırasında karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor fakat Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin kararları tavsiye niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

Bununla beraber İnsan Hakları Konseyinin aldığı kararlar ülkeler üzerinde uluslararası baskı oluşturabiliyor.

Yorumlar (0)