İnkâr etmişlerdi! Drone görüntüleri Rusya’yı yalanladı

Rusya’nın Ukrayna işgalinde meydana gelen birçok sivil ölümü olduğuna dair mart ayında Buça kentinde yaşanan katliam için Türkiye’de içerisinde olmak üzere tüm dünya tepki göstermişti. Rusya, yaşanan bu vahşetten mesuliyetli olduğunu devamlı olarak reddederken, gerçekleşen olayla alakalı yeni drone görüntüleri meydana çıktı.

DÜNYA 27.04.2022, 13:20
İnkâr etmişlerdi! Drone görüntüleri Rusya’yı yalanladı

Rusya birçok defa Ukrayna’nın başşehri olan Kiev’in kuzeybatısında bulunan Buça’da meydana gelen sivil cinayetlerinden mesul olduğunu kabul etmedi. Fakat, özel bir şekilde CNN International kanalının çekimini yaptığı yeni drone fotoğrafları, Rusya’ya ait askeri birliklerin Buça’daki sivillerin cansız bedenlerinin yanında bulunduklarını gün yüzüne çıkardı. Yayınlanan bu görüntüler, yaşanan katliamın meydana geldiği sokaktaki Rus güçlerini ve araçlarının orada bulunduğuna dair ilk belge olma özelliğine sahip.

Uydu görüntüleri ortaya çıkardı

Drone sayesinde 12 ve 13 Mart’ta videoya alınan yerin coğrafi konumu CNN tarafından yapılan incelemeler sonunda doğrulandı. Duyulan güvenlik kaygıları sebebiyle videoyu alan kişinin ismi paylaşılmadı.

12 Mart’ta alınan videoda Rus aracın bir evin yanında durduğu, bu askeri aracın çevresinde, ölülerin yer aldığı caddenin çok az aşağısında, birden fazla miktarda Rus askeri olduğu görülüyor. Rus askerlerin o evin içerisinde ne yaptıklarının bilinmediği belirtildi. 13 Mart’ta drone tarafından çekilen görüntülerde Rusya’ya ait askeri aracın yol ağzında beklediği görülüyor. İnceleme sağlayan CNN, askeri aracın altında bulunan üç adet objenin daha öncesinde ABD’ye ait teknoloji firması Maxar’ın yayınladığı uydu fotoğraflarında fark edilen sivil cesetlerle özdeş olduğunu açıkladı.

Rusya henüz cevap vermedi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından konuyla alakalı olarak devletlerarası basının sorularına hala bir cevap verilmedi. Daha öncesinde Buça’da yaşanan katliam için sorulan sorulara Rusya Dışişleri Bakanı olan Sergey Lavrov, çekilen uydu fotoğraflarının ve videoların gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Şu an yayınlanan yeni drone videosu ve fotoğrafları, 1 Nisan tarihinde ilçeyi Rusya’nın elinden aldıklarından sonra Ukrayna güçlerince ölülerin yer aldığı sokakta eylemler gösteren Rus güçlerini ve araçlarını gösteren bir belge olma özelliği gösteriyor. Diğer bir taraftan, Rus güçlerinin bölgeden ayrılmasından sonrasında Buça'da gün yüzüne çıkan ve takribî 400 sivilin cansız bedenini gözler önüne seren görüntüler, tüm dünya üzerinde büyük bir tepki aldı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden da içerisinde olacak şekilde belirli dünya önderlerinin Buça’da yaşanan bu durumun savaş suçlarının incelenmesi yönünden istekte bulunmasına sebep oldu.

Yorumlar (0)