İngiltere’nin yeni başbakanı kim olacak? Yarış kızıştı…

İngiltere’de istifasını sunan Başbakan Boris Johnson’ın ardından, yeni başbakanın belirlenmesi için bugün ilk oylama yapılacak. 

DÜNYA 13.07.2022, 14:56 13.07.2022, 20:59
İngiltere’nin yeni başbakanı kim olacak? Yarış kızıştı…

Johnson’ın istifası sonrası İngiltere’de yeni başbakanın kim olacağı merakla beklenirken, bugün gerçekleştirilecek olan ilk oylamada toplam 8 aday yarışacak. 358 milletvekilinin en az 30’undan oy alamayan adaylar ise elenecek. İlk oylamanın ardından ikinci tura 2 ya da 3 adayın yükselmesi bekleniyor. İkinci turdan da sonuç çıkmaması halinde 18 Temmuz’da üçüncü tur gerçekleştirilecek. 

Adaylar belli oldu

Boris Johnson’ından boşalan başbakanlığı koltuğu için aday olan isimlerin tamamı, mevcut hükümette görev yapan bakanlardan oluşuyor. İngiliz basınına göre seçimin favori ismi ise eski Maliye Bakanı Rishi Sunak olarak ön plana çıkıyor. Sunak’ın yanı sıra Irak asıllı Nadhim Zahawi ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da iddialı isimler arasında yer alıyor. Mevcut hükümetin Dışişleri Bakanı Liz Truss da adaylığını açıklayan bir diğer isim oldu. 

Truss ve Sumak’a destekler artıyor

Seçimler öncesi açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Rishi Sunak’ı destekleyeceklerini açıkladılar. Boris Johnson’a en yakın isimlerden olan Kültür Bakanı Nadine Dorries ve Brexit’ten sorumlu Devlet Bakanı William Rees-Mogg ise seçimlerde Dışişleri Bakanı Liz Truss lehine oy kullanacaklarını ilan ettiler. 

Yorumlar (0)