İngiltere'den göç raporu: Halk nasıl bakıyor?

İngiltere'de yapılan araştırmaya göre Brexit olarak yaşayanlara göçmenlere olumsuz bir şekilde bakarken, 2022 senesinde halkın yüzde 46'sı göç ve göçmenlere yönelik pozitif, yüzde 29 ise negatif şekilde baktığı açıklandı.

DÜNYA 09.03.2023, 09:24 09.03.2023, 09:30
İngiltere'den göç raporu: Halk nasıl bakıyor?

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği ilişkileri üzerine incelemeler sağlayan düşünce kurumu Değişen Avrupa'da Birleşik Krallık (UKICE), "Brexit sonrası göçmenlik: Nereye gidiyoruz?" adında bir rapor paylaştı.

“Göçmenler yeteneklerine göre alınsın” teklifi

Rapora göre, vatandaşlardan hükümetin sınır denetimini kaybettiği algısı, Hong Konglu ve Ukraynalı göçmenler ile öğrencilerin dışında Manş Denizi'nden ülkeye botlarla giriş yaparak düzensiz göçmen rakamının yükselmesiyle başladı.

Fakat ülkeye göç, 2004 senesinde bazı doğu ve orta Avrupa ülkelerinin AB'ye giriş yapmasıyla beraber başladı. Brexit AB'den çıkış yapmak isteyenleri savunanların argümanı da söz konusu göçlerin önüne geçmek ve sınır kontrolünü sağlayabilmekti.

AB'ye mensup ülke vatandaşlarının serbest dolaşım şartlarına uyumlu davranmak mecburiyetinde olduğu İngiltere'de Brexit tarafı göçün önüne geçmenin tek yolunun AB'den çıkmak olduğunu öne sürdü.

Brexit taraftarları, göçmenlerin özelliklerine göre seçileceği bir sistemin oluşturulmasının daha adil olduğunu da ifade ederken Brexit'in sonrasında AB vatandaşları için yeteneklerine göre oturum sağlayabilmelerine yarayan vize çeşidi paylaşıldı.

Ülke genelinde 3,4 milyon AB vatandaşının hayatını sürdürdüğü belirtilirken söz konusu vize çeşidine 6 milyon kişi başvuruda bulundu. Büyük bir kısmı İtalya, Portekiz, İspanya, Polonya ve Romanya vatandaşlarının yüzde 90'ına vize verildi.

Halkın göçmenlere karşı tavrı belli oldu

Vatandaşların göçe karşı bakışına dair verilerin de bulunduğu raporda, ülke genelinde göçmen sayısının düşüşe geçtiğine inananların miktarı son 7 senede yüzde 70'ten 50'ye düşüş gösterirken, herhangi bir şeyin değişmediğini düşünenlerin sayısı yüzde 20'den 28'e, yükseldiğini düşünenlerin miktarı ise yüzde 10'dan 22'ye çıktı.

2022 yılında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 46'sı göçe yönelik pozitif olduğunu ifade ederken yüzde 29'u ise tersini düşündüğünü paylaştı. Ankete katılım sağlayanların yarısı göçmenlerin kültür ve ekonomi noktasında olumlu etkiler yaşandığını ifade ederken yüzde 11'i göçün ülkenin yaşadığı en büyük sorun olduğunu aktardı.

Bu rakam Ipsos Sorunlar Endeksine göre 2015 senesinde yüzde 40, 2015 yılının ortalarında ortalama yüzde 60, Brexit referandumunun gerçekleştirildiği Haziran 2016 yılında ise ortalama yüzde 50'ydi.

Yorumlar (0)