İngiltere’de Müslüman bakan, inancından ötürü “kovuldu” 

İngiltere’de Muhafazakar Partili olarak bakanlık yapan Nusrat Ghani, Müslüman olduğu için meslektaşlarının kendisinden rahatsız olduğunu ve bu sebeple görevden alındığını belirtti. 

DÜNYA 23.01.2022, 10:17
İngiltere’de Müslüman bakan, inancından ötürü “kovuldu” 

İngiltere’de bir dönem havacılık ve denizcilik ulaşımından sorumlu devlet bakanı olarak görevlendirilen Nusrat Ghani, Şubat 2020 tarihinde bakanlıktan alınmasıyla ilgili sessizliğini bozdu. Ghani, Müslüman olduğu için görevden alındığını belirterek çok konuşulacak açıklamalara imza attı. 

“Çalışma arkadaşlarım rahatsız oluyordu” 

“Başbakanlıktaki bir toplantı sırasında parti liderlerinden biri benim için ‘Müslüman olması bir sorun olarak gündeme getiriliyor.’ ifadelerini kullanmıştı. Kabine değişikliğinin ardından parti grubu liderleriyle toplantı yapıldı ve beni görevden alma yönünde düşüncenin olup olmadığını; bu düşüncenin hangi maddeye dayandırıldığını sordum. Onlar da bana Müslüman kadın bakan olmamın meslektaşlarımı rahatsız ettiğini söyledi. Partiyi İslamofobi’ye karşı yeterince savunmadığımı ifade ederek beni sadık olmamakla suçladılar.” 



“Kariyerimin biteceğini ve dışlanacağımı bana söylemişlerdi” 

“Kendimi aşağılanmış ve güçsüz hissediyordum. Bu konu hakkında konuşmam halinde kariyerimin biteceğini ve dışlanacağımı söylemişlerdi. Bu yüzden bunca zamandır sessiz kaldım. O zamandan bu yana tek düşüncem, milletvekili olmaya devam etmek isteyip istemediğim. Çünkü olanlar, partiye olan inancımı da sarstı.” 

Boris Johnson karşıtlarına şantaj yapılıyor mu? 

Nusrat Ghani, Boris Jhonson karşıtı danışmanlara, bakanlara ve vekillere şantaj yapıldığı dedikodularını ise doğruladı. Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği başbakanlık partilerine itiraz eden ilk milletvekillerinden olduğunu belirten Ghani, buna itiraz eden milletvekillerinin seçim bölgelerinde kullanılması için verilen devlet fonlarının geri çekileceği konusunda tehdit edildiğini aktardı. 

Avam Kamarası Standartları Komitesi Başkanı Chris Bryant ise Muhafazakar Partili vekillerle görüştüğünü ve hepsinin tehdit edildiğini öne sürmüştü. 

Ghani’nin bakanlık görevi yaklaşık 2 sene sürdü 

Nusrat Ghani, Theresa May’in başbakanlığı döneminde, Ocak 2018 tarihinde bakanlık koltuğuna getirilmişti. Ancak 12 Aralık 2019 seçimlerinde tek başına iktidara gelen Boris Johnson’ın ardından Ghani’nin bakanlığı, yalnızca birkaç ay sürdü. 

Yorumlar (0)