İngiltere’de eylemde olan çevreci grup, 2019’daki eylemde sokaklara 120 ton çöp bıraktı

23 Ağustos’ta İngiltere’de 2 haftalık eylem başlatan çevreci grup “Extinction Rebellion” eylemcilerinin 2019 senesinde de başkent Londra’da eylem yaptığı ve gösterileri sonrasında sokaklardan 120 ton çöp toplandığı ortaya çıktı.

DÜNYA 26.08.2021, 08:38
İngiltere’de eylemde olan çevreci grup, 2019’daki eylemde sokaklara 120 ton çöp bıraktı

Bir İngiliz gazetesinde yer alan habere göre 23 Ağustos 2021’de Londra başta olmak üzere İngiltere’nin merkezi yerlerinde çevreci eylem başlatan “Extinction Rebellion” isimli sözde çevreci grup meydanları kapattı, trafiği ve yayaları engelledi. 2 hafta boyunca sokaklarda olacağını duyuran grup, aynı gösterileri 2019 senesinde de İngiltere’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirmişti. O dönemde de sokakları kullanıma kapatan grubun eyleminin bittikten sonra sokaklardan 120 ton çöp toplandığı açıklandı.



Çöpleri toplamak 50 bin sterline mal oldu

Çevreci grubun 2019 senesinde ardında bıraktığı 120 ton çöpü toplamak, belediyelere fazladan 50 bin sterline mal oldu. Bu meblağı ise o dönemde İşçi Partisi Milletvekili olan Nickie Aiken açıklamıştı. Extinction Rebellion grubunun sözcüsü ise çöplerin toplanmasının belediyeler için ekstra maliyet olmadığını belirterek grubunu şu şekilde savunmuştui: “Toplanan 120 ton çöp, iki haftalık sürede atıldı. Bu sayıyı karşılaştırmak gerekirse Londra’nın 2016-2017 yeni yıl kutlamalarında Westminster yalnızca bir gecede 85 ton çöpü temizlemişti.”



Fosil yakıta karşılar fakat dizel araç kullanıyorlar

Çevreci grubun kurucularından Dr. Gail Bradbrook ise 23 Ağustos 2021’de yazılı bir açıklama yaparak dizel araç kullandığını itiraf etmişti. Çocuklarını spor müsabakalarına götürmek için bir araca ihtiyacı olduğunu fakat elektrikli araç alacak kadar parası olmadığını söyleyen Bradbrook, “Bazı şeyler sistemik sorunlar, değil mi? Hepimiz elimizden geleni yapıyoruz.” İfadelerini kullanmıştı.



Çevreci grubun eylemi 2 hafta sürecek

Başta New York olmak üzere ABD’nin bazı bölgelerinde de çevre eylemi başlatan Extinction Rebellion’un İngiltere’deki eylemleri 2 hafta sürecek. Başkent Londra başta olmak üzere bazı bölgelerin sokakları ve meydanları şimdiden kapatılmış durumda. Yer yer yürüyüş yapan, oturma eylemi düzenleyen ya da dans eden çok sayıda gösterici hem trafiğin hem de yayaların geçişine engel oluyor. Grup tarafından yapılan açıklamada, “ekolojik kriz ve iklim sebeplerini hedef almak için” tekrar Londra sokaklarında olacakları belirtildi.



Londra polisinden yapılan açıklamaya göre protestolar, 4 Eylül 2021 tarihine kadar sürecek. O güne kadar şehirde aksaklıklar yaşanacak. Komiser Yardımcısı Matt Twist, daha önce de aynı grubun Londra’da 3 adet uzun süreli gösteri yaptığını ve bu süre zarfında yalnızca otomobil trafiğinin değil metro ve otobüs trafiğinin de kesintiye uğradığını aktardı: “Herkes gibi bu grubun da toplanma ve protesto etme hakkı bulunuyor fakat bu haklar, başkalarının da haklarına uygun ve kısıtlı olmalı. Londra’daki ciddi aksamalara neden olma ve yasal işlemlerin devam etmesini engelleme hakkına kimse sahip değildir.”



Grubun önceki senelerde yaptığı gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.









Yorumlar (0)