İngiltere'ye Osmanlı torunu başbakan!

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu. Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini oldu.

DÜNYA 23.07.2019, 14:52 23.07.2019, 16:42
İngiltere'ye Osmanlı torunu başbakan!

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği mücadelesinde Boris Johnson ve Jeremy Hunt arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. 

Parti üyelerinin posta yoluyla oy kullandiği seçim tamamlandı ve yaklaşık bir ay boyunca devam eden oylamanın sonucu bugün duyuruldu. Boris Johnson 92 bin 153 oy alırken, rakibi mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise 46 bin 656 oya sahip oldu. Böylece, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. 

Seçimi kazanan Johnson, başbakanlık görevini yarın Theresa May'den devralacak.

Maliye Bakanı Philip Hammond ile Adalet Bakanı David Gauke, Johnson'ın lider seçilmesi durumunda istifa edeceklerine dair açıklamada bulunmuşlardı.

Başta Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt olmak üzere bir dizi bakanın daha istifa edeceği tahmin ediliyor.

Boris Johnson kimdir?

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson, 2016 yılındaki referandum sürecinden beri Brexit'in en büyük destekçisi olarak biliniyor. Gaflarıyla ve tartışmalı sözleriyle sık sık gündeme gelen Boris Johnson, "İngiltere'nin Trump'ı" olarak anılıyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu bildiren Johnson, "Size ne yapacağımızı söyleyeyim. Çok şey yapacağız. İlki ve en önemlisi ise 31 Ekim'de Brexit'i halletmemiz gerekiyor." dedi. 

Johnson, bazılarına göre 'güvenilmez' ve 'yalancı', bazılarına göre de Brexit sürecini en iyi idare edebilecek isim. Siyasi kariyerini yaklaşık 20 yıldır sürdüren Johnson, İngiltere'nin en prestijli adreslerinden Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini oldu. 

Gazeteciliğe adım attı

Boris Johson, 1964 yılında New York'ta dünyaya geldi. Johnson, kız kardeşine 'dünyanın kralı' olmak istediğini söyleyen bir çocuktu. İngiltere'nin prestijli koleji Eton'da, ardından da Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü. İlk olarak gazeteciliğe adım atan Johnson, İngiliz Times gazetesinde çalıştı ancak yalan alıntı yapması nedeniyle o gazetedeki görevine son verildi. Özellikle Daily Telegraph gazetesindeki yazılarıyla ses getirdi. Bu gazetenin Brüksel temsilciliğini görevini de yürüttü.

Siyasete Muhafazakar Parti milletvekilliği ile atıldı 

Muhafazakar eğilimli 'Spectator' dergisinin editörlüğünü yapan Johnson'ın siyasete girişi ise 2001 yılında oldu. Muhafazakar Parti milletvekilliği ve Londra Belediye Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2008'de başlayan belediye başkanlığı görevini 2016 yerel seçimlerine kadar sürdürdü.

Daha sonra İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Johsnon, May'in AB ile yürüttüğü Brexit müzakerelerini protesto etmek amacıyla istifa etti. İstifa mektubunda Brexit'in 'fırsat ve umut' anlamına geldiğini ancak bu hayalin öldüğünü bildirdi. 

Osmanlı torunu 

Boris Johnson, Türk kamuoyunda da tanınan bir isim. Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'in öz torunu olarak biliniyor.
 
Boris Johnson, daha önce Telegraph için kaleme aldığı bir köşe yazısında burka giyen kadınlara 'banka soyguncuları' ve 'posta kutuları' benzetmesi yapmıştı.
 
Johnson, eleştirilerin ardından İslam karşıtı olmadığını göstermek için büyük dedesinin Türk ve Müslüman olduğunu anımsatarak, “Eğer kendisi bugün benim bu ülkenin başbakanı olacağımı görseydi bundan çok gurur duyardı." demişti.

Yorumlar (0)