İngiltere'ye göç edecekler için yeni sistem!

İngiltere'de hükümet, Brexit'in ardından ülkeyi "dünyanın en parlak ve en iyilerine açacak" puan tabanlı yeni göç sistemini açıkladı.

DÜNYA 19.02.2020, 09:39
İngiltere'ye göç edecekler için yeni sistem!

İçişleri Bakanı Priti Patel, yeni sistemin 1 Ocak 2021'de yürürlüğe gireceğini belirtti. Kararın tüm ülke için tarihi bir karar olduğunu belirten Patel, "Serbest dolaşıma son veriyoruz, sınırlarımızı kontrol altına alıyoruz." diye konuştu.

İngiliz halkının taleplerini dikkate aldıklarının kaydeden Patel, "Ekonomiyi ve topluluklarımızı güçlendirerek dünyanın dört bir yanından en parlak ve en iyilerini kendimize çekeceğiz ve bu ülkenin tam potansiyelini açığa çıkaracağız." ifadesini kullandı.  

Göçmenlere puanlama yapılacak

Yeni sisteme göre, İngiltere'de çalışmak ve yaşamak isteyenlere Kanada ve Avustralya'da olduğu gibi bir puanlama yapılacak.

Başvuru sahibinin "İngilizce seviyesi", "mesleği" ve "eğitim durumu" gibi unsurlar göz önüne alınarak yeterli puana erişenlerin ülkeye gelmesine müsaade edilecek.

Bilim insanları, mühendisler ve akademisyenlere öncelik

Yeni sistemde AB vatandaşları ile AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına aynı muamele yapılacak. Bilim insanları, mühendisler ve akademisyenler gibi yüksek vasıflı kişiler ise öncelik listesinde olacak.

Başvuru yapan bütün kişilerin, iş teklif almaları veya teklifi yapan şirket ve kurumun yıllık asgari 25 bin 600 sterlin (202 bin TL) maaş ödemesi gerekecek. Düşük vasıflı işçiler için ise belirli bir göç sistemi bulunmayacak. 

31 Ocak'ta AB'den ayrılan İngiltere'de yeni sistem, Boris Johnson hükümetinin en önemli seçim vaatleri arasında bulunuyordu.

Yorumlar (0)