İngiltere ve Fransa kavruluyor… 12 bölgede kırmızı alarm

Bir süredir aşırı sıcakların etkisi altında olan İngiltere ve Fransa’da son yılların en bunaltıcı günleri yaşanıyor. Gün içinde bazı kesimlerde 35 dereceye kadar yükselmesi beklenen hava sıcaklıkları öncesi Fransa’daki 12 bölgede kırmızı alarm durumuna geçildi. 

DÜNYA 17.06.2022, 09:37 17.06.2022, 17:42
İngiltere ve Fransa kavruluyor… 12 bölgede kırmızı alarm

İngiltere’nin doğu ve güneydoğu kesimlerini vuran sıcak hava dalgası, başkent Londra’da da etkili oluyor. Fransa’da da bugün etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgası öncesi 12 bölgede kırmızı alarma geçildi. 3 gündür İngiltere’yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının bugün ülkenin bazı bölgelerinde hissedilen sıcaklığı 35 dereceye kadar çıkarması bekleniyor. 

“Bölge zemini kurumuş vaziyette”

Ülkedeki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Meteoroloji Ofisi Sözcüsü Grahame Madge, “Şuan İngiltere’nin güney ve doğu kesimlerinde oldukça sert koşullarla yüzleşiyoruz. Bölge zemini kurumuş vaziyette. Gökyüzünde bulut da bulunmuyor. Avrupa’nın güneyini ve batısını etkileyen bu sıcak hava dalgası İberya’dan geliyor. Pazar gününe kadar bu sıcak hava dalgasını etkisini sürdürmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Pazar günü ile birlikte bir rahatlama bekliyoruz”

Pazar günü İngiltere genelinde yağış beklendiğini dile getiren Madge, “Pazar günü ile birlikte bir rahatlama bekliyoruz. Yağışlı hava ülkenin büyük kesiminde etkili olacak. Bugün ise sıcaklıkların zirve yapmasını bekliyoruz. Cumartesi günü ile birlikte hafif bir yumuşama hissedilecek, pazar günü ise yağışlarla beraber rahatlama yaşanacak” şeklinde konuştu. 

1976’dan bu yana en yüksek sıcaklık bekleniyor

Konu hakkında bir açıklama da İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı bünyesinde görev yapan Dr. Agostinho Sousa’dan geldi. Dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşların yanlarında mutlaka su bulundurmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Sousa, “Aslında mümkün olduğunca bu süreçte evde kalmak çok daha iyi olacaktır. Ancak dışarı çıkma zorunluluğu olan vatandaşların mutlaka gölgede yürümeye özen göstermeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra güneş kremi sürmeleri de onları pek çok rahatsızlıktan koruyacaktır. Bu süreçte spor yapmamak daha uygun bir seçim olur” dedi. İngiltere’de bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 35 derece ile 1976 yılının haziran ayında kaydedilmişti. 

Fransa’nın 12 bölgesinde kırmızı alarma geçildi

Yoğun sıcak hava dalgası, Fransa’yı da olumsuz etkiledi. ‘Canicule’ olarak tanımlanan kavurucu sıcaklar sebebiyle ülke genelindeki toplam 12 bölgede kırmızı alarm durumuna geçildi. Konu hakkında bir açıklama yayımlayan Fransa Meteoroloji İdaresi, “Vendee, Tarn, Vienne, Haute-Garonne, Deux-Sevres, Gers, Charente-Maritime, Tarn-et-Garonne, Charente, Lot-et-Garonne, Gironde ve Landes bölgelerinde sıcak hava dalgasının etkili olması beklenmektedir. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın mutlaka dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Fransa Başbakanı’ndan uyarı mesajı

Pazar gününe aşırı sıcakların etkili olmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, “Bu süreçte mümkün olduğunca evden dışarıya çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlarımız mutlaka gölge alanları tercih etmeli ve yanlarında su bulundurmalıdır. 17 Haziran 2022 Cuma günü itibariyle bazı bölgelerimizde ülke tarihinin en yüksek sıcaklıkları görülebilir” denildi. Ülkenin önemli gündem maddelerinden biri olan sıcak hava dalgası ile ilgili gelişmeleri okuyucularına duyuran Fransız basını, ülke genelindeki sıcaklıkların bazı kesimlerde 40 dereceyi aşacağını duyurdu. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunarak, vatandaşları dikkatli tedbirli olmaya davet etti.

Yorumlar (0)