İngiltere ve Fransa arasında balıkçılık gerilimi: 2 donanma gemisi gönderildi

İngiltere Hükümeti, Fransa'yla yaşanan balıkçılık problemi sebebiyle İngiltere’ye bağlı olan Jersey adasına iki adet donanma gemisi gönderdi.

DÜNYA 06.05.2021, 10:08 06.05.2021, 17:26
İngiltere ve Fransa arasında balıkçılık gerilimi: 2 donanma gemisi gönderildi

İngiltere, Fransa'yla yaşanan balıkçılık problemi üzerine Jersey adasına ilişkin abluka tehdidi sebebiyle iki donanma gemisini adaya gönderdi.

“İhtiyati bir önlem”

Konuya ilişkin açıklama yapan İngiltere Savunma Bakanlığı, HMS Tamar ve HMS Severn adlı donanma gemilerinin deniz güvenliği devriyesi faaliyeti için Jersey adasına gönderildiği ve bu durumun "ihtiyati bir önlem" niteliğinde olduğunu açıkladı.

Gemilerin, İngiltere’ye yaklaşık 85 mil uzaklıkta olan adaya perşembe günü varacağı tahmin edilirken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Jersey Başbakanı John le fondre ve Dışişleri Bakanı lan Gorst ile görüşerek adaya yönelik desteklerini belirttiği bildirildi.

Ayrıca başbakanlıktan yapılan duyuruda, Başbakan Johnson'ın, bu görüşmelerde Jersey adası ile Fransa arasında yaşanan balıkçılık probleminde derhal diyaloğa ihtiyaç olduğunu aktardığı ifade edildi. İngiltere’nin, mevcut durumu izlemek için iki devriye gemisini göndereceğini belirten Boris Johnson, Jersey ve İngiliz hükümetlerinin bu olayı yakından takip etmeye devam edeceklerini belirttiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

İki ülke arasında yaşanan problemin kaynağı, İngiltere’nin Brexit kararının imzalanmasına dayanıyor. Brexit’in ardından imzalanan İngiltere - AB Ticaret Anlaşması çerçevesinde Jersey’nin, kendi sularında balıkçılık yapmak isteyen Fransız Balıkçı teknelerinden, geçmişte yaptıkları balıkçılık faaliyetlerine yönelik kanıt istemesiyle bu problem ortaya çıkmıştı.

Bu gelişmeyle birlikte Fransa, Jersey'nin elektriğini kesme ve Fransız balıkçılar ise Jersey adasının limanını ablukaya alacaklarına yönelik tehditlerde bulunmuştu.

Manş Adaları'ndan Jersey'deki elektriğin yüzde 95'i, 14 mil uzaklıktaki Fransa tarafından karşılanıyor. Özel bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisinin bulunduğu ada, uluslararası alanda İngiltere hükümeti tarafından temsil ediliyor.

Yorumlar (0)