İngiltere ve Avrupa Birliği uzlaşamadı! Şimdi ne olacak?

Avrupa Birliği ve İngiltere'nin arasında gerçekleştirilen müzakereler ticaret ve gelecekte kurulacak ilişkiler gibi konuların netliğe kavuşturulmasını kapsıyordu. Brexit Müzakerecisi David Frost ve AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier anlaşmalarda uzlaşı sağlayamadığını duyurdu.

DÜNYA 05.12.2020, 01:01 05.12.2020, 01:07
İngiltere ve Avrupa Birliği uzlaşamadı! Şimdi ne olacak?

Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Michel Barnier, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada İngiltere ve Avrupa Birliği arasında gerçekleştirilen Brexit müzakerelerine dair bir paylaşım yaptı.

Anlaşma koşulları sağlanamadı

Londra'da bir haftadır süren müzakereleri hatırlatan Barnier, adil bir rekabetin sağlanması, balıkçılık ve denetim konularında yaşanan mühim farklılıklardan dolayı Avrupa Birliği ve İngiltere'nin arasında anlaşma koşullarının sağlanamadığını ifade etti.

Barnier, müzakerelere İngiltere Brexit Müzakerecisi David Frost ile ara verme kararı aldıklarını, üstlerine konuya ilişkin bilgi vereceklerini, Başbakan Boris Johnson ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in durumu bugün değerlendireceğini kaydetti.

Brexit süreci...

Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, 2016 yılının haziran ayında yapılan Avrupa Birliği referandumunda yüzde 48 oy karşısında yüzde 52 oyla Brexit kararı çıkmıştı.

Avrupa Birliği'nden resmi olarak 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, birlik ile öncelikle ticari olmak üzere ikili ilişkilere ilişkin geniş çaplı görüşmeler gerçekleştiriyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında yapılan müzakerelerde ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüme kavuşacağı, adil rekabetin uygulanabilmesi ve balıkçılık sorunlu konular tartışılıyor.

Anlaşmaya varılamazsa iki tarafın da ticari ilişkileri 31 Aralık'ın sonrasında Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına göre gerçekleşecek.

Bu tarihe dek olan geçiş süresince İngiltere, Avrupa Birliği kurallarına bağlı olmaya devam edecek.

Yorumlar (0)