İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu

İngiltere’de Boris Johnson’dan boşalan başbakanlık koltuğuna Liz Truss oturdu. Seçimlerde Rishi Sunak ile son tura kalmayı başaran Liz Truss, zorlu yarıştan galip çıktı. 

DÜNYA 05.09.2022, 15:32
İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu

İngiltere’de haftalardır süren seçim heyecanı bugün sonuçlandı. Seçimlerin güçlü adayı Rishi Sunak ile birlikte son tura kalmayı başaran Liz Truss, yarıştan zaferle çıkaran İngiltere’nin yeni başbakanı oldu. Kraliçe II. Elizabeth tarafından yarın hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan yeni başbakanın önündeki en büyük sınav olarak enerji krizi gösteriliyor. 

80 bini aşkın oy alarak yeni başbakan oldu

Öte yandan gerçekleştirilen seçimler sonucunda son tura kalmayı başaran Liz Truss ve Rishi Sunak’ın aldığı oylar da netleşti. Kadın politikacı, 172 bin 438 Muhafazakâr Parti üyesinin oy kullandığı seçimlerde 80 bini aşkın oy alarak başbakan oldu. Yarışın bir diğer iddialı ismi Rishi Sunak ise partililerden 60 bin oy alabildi. Seçime katılım oranı yüzde 82,6 olarak açıklanırken, 654 oy ise geçersiz sayıldı. 

Vergileri düşürme vaadinde bulundu

Son olarak Boris Johnson’ın kurduğu kabinede dışişleri bakanı olarak görev yapan Liz Truss, yarın resmi olarak Boris Johnson’dan başbakanlığı devralacak ve Kraliçe II. Elizabeth tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Seçimden zaferle çıktıktan sonra bir açıklama yapan Truss, “Beni destekleyen ve güven duyan herkese çok teşekkür ediyorum. Ülkemize en iyi şekilde hizmet etmek için vakit kaybetmeden çalışmaya başlayacağız” dedi ve vergileri düşürme vaadinde bulundu. 

Seçim süreci nasıl işledi?

Avam Kamarası’nda çoğunluğa sahip olan Muhafazakâr Parti üyeleri, kendi liderlerini seçince bu partinin genel başkanı da otomatik olarak başbakan olmuş oldu. Başbakanlığa aday olan diğer isimler öncelikle Muhafazakâr Parti milletvekilleri tarafından kendi aralarında yapılan oylamada elendi. Son tura kalan iki aday için ise parti üyelerinin de dahil olduğu bir oylama yapıldı ve İngiltere’nin yeni başbakanı belirlendi.

Yorumlar (0)