İngiltere Kralı 3'üncü Charles'ın, 64 yıllık hasreti sona erdi: İlk kez ulusa seslendi!

Kraliçe’nin vefatından sonra Veliaht Prens Charles, bugün ‘3’üncü Charles’ unvanı ile resmen tahta çıkacak. Taç giyme töreni ise sonra yapılacak.

DÜNYA 10.09.2022, 10:27 10.09.2022, 17:57
İngiltere Kralı 3'üncü Charles'ın, 64 yıllık hasreti sona erdi: İlk kez ulusa seslendi!

Önceki gün Birleşik Krallık Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in 96 yaşında yaşamını yitirmesi ile birlikte oğlu Prens Charles, “3’üncü Charles” ismiyle “kral” unvanını aldı. 73 yaşındaki Charles, Birleşik Krallık tahtına çıkan en yaşlı hükümdar oldu. Bu unvan daha önce 1830’da 64 yaşında tahta çıkan Kral 4’üncü William’a aitti. 3. Charles, eşi Konsort Kraliçe Camilla ile birlikte dün İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nden başkent Londra’ya geldi. Kraliyet Sarayı’ndan gelen açıklamada Charles’ın bugün resmen kral ilan edileceği açıklandı.

Sarayda duyurulacak

Tahta geçişi yöneten Katılım Konseyi, yerel saatle bugün saat 10.00’da toplanacak, 11.00’de ise ilk duyuru Londra’daki St. James’s Sarayı’ndan yapılacak. Fakat bu durum, 3’üncü Charles’ın taç giyeceği manasına gelmiyor. Çünkü taç giyme töreni, Birleşik Krallık’ta ayrı bir etkinlik şeklinde düzenleniyor ve tarihi şu an için belli değil. Örneğin Kraliçe 2’nci Elizabeth, 6 Şubat 1952’de tahta çıkmış, bu tarihten 16 ay sonra 2 Haziran 1953 yılında taç giyme töreni yapılmıştı. Bu sebeple taç giyme töreninin aylar sonra gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Son 900 yıldır Taç giyme töreni, Westminster Abbey’de yapıldı. Fatih William bu anlamda taç giyen ilk hükümdardı, 3’üncü Charles ise 40’ıncı hükümdar olacak. Canterbury Başpiskoposu’nun yönettiği ve bir Anglikan dini ritüeli olarak bilinen törende Charles’ın başına St Edward’s Taç’ı yerleştirilecek. 1661’den kalma som altından olan söz konusu taç, Londra Kulesi’ndeki Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve sadece hükümdar tarafından taç giyme töreni esnasında giyiliyor. Ağırlığı da 2.23 kilogram olarak öne çıkıyor. Kraliyet düğünlerinin tersine, taç giyme töreni bir devlet etkinliği. Bu sebeple harcamalar, hükümet tarafından karşılanıyor ve sonucunda konuk listesini de belirliyor.

Başbakan Truss’tan “sadakat” ve “bağlılık” sözü

3'üncü Charles’ın tahta çıkışını Büyük Britanya’nın üçüncü kadın Başbakanı olarak tarihe geçen Muhafazakâr Partili Liz Truss da İngiltere parlamentosunda gerçekleştirdiği bir konuşma ile selamladı. Yeni başbakan, Kral 3’üncü Charles’a sadakat ve bağlılık sözü verdi. Parlamentonun alt cephesi Avam Kamarası’nda açıklamalarda bulunan Başbakan Truss, vefat eden Kraliçe 2’nci Elizabeth’i ilk başta andı. Elizabeth’in dünyanın tanıdığı en büyük liderlerden biri olduğunu ifade eden Truss, ülkenin en büyük “diplomatı” olarak onu niteledi. “Mirası tanıştığı birçok insan, tanık olduğu tarih ve dokunduğu hayatlarla devam edecek” sözlerini kullandı.

Konuşmasına Charles’ı öven Truss, “Yas tutarken dahi, hizmet ve görev duygusu açık. Çevreyi koruma, diplomasi ve eğitimdeki çalışmalarıyla büyük bir katkı sağladı. Ona bağlılığımızı ve sadakatimizi borçluyuz.” sözlerini kullandı. 

Charles’ın İngiltere’yi “yeni bir umut ve ilerleme çağına” götüreceğini ifade eden Truss, “Taç ve milletimiz baki kalacak. Tanrı kralı korusun” sözlerini kullandı.

64 yıl boyunca veliaht olarak bekledi

14 Kasım 1948’de Buckingham Sarayı’nda dünyaya gelen Charles Philip Arthur George, ailenin dört çocuğundan ilkiydi. 3 yıl sonra annesinin 2’nci Elizabeth olarak sürpriz bir biçimde tahta çıkmasıyla bir anda kaderi değişti. 20 yaşındayken Galler Prensi unvanıyla Veliaht Prens ilan edildi. Çocukluğu, baskın karakterli olan babası Prens Philip’in gölgesi altında geçti. Okulda zorbalığa uğradığı iddiasıyla babasının da okuduğu, zorlu bir açık hava müfredatı da olan Gordonstoun’daki yatılı okula gönderdi. Charles, 1970’te Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji’nin tarih bölümünü tamamlayarak kraliyet ailesinin üniversite diplomalı ilk mensubu oldu.

Aşk hayatıyla dikkat çekti

Aşk hayatıyla da dikkat çeken prensin, donanmada görev aldığı süreçte yolları Camilla Parker ile kesişti. Prensin yaşamına damgasını vuran da Camilla oldu. Aralarının açıldığı bir süreçte Camilla, bir süvari subayıyla dünya evine girdi ve iki çocuk annesi oldu.

Bu dönemde Charles’ın hayatına ise Lady Diana Spencer girdi. 1981’de nişanlandıkları bildirildi. Diana 21 yaşındaydı. Tüm dünya bu ürkek Prenses’i konuşuyordu. Bir röportajda âşık olup olmadıkları sorulduğunda Diana ‘Tabii ki’ cevabını verirken Charles, ‘‘Âşık mı? Ne demekse!” sözleriyle genç kadının yüreğinde yaraya sebep oldu. Çiftin Harry ve William adlı iki çocukları oldu. 1994’te Charles, röportajında Diana’ya ihanet ettiğini kabul etti. Diana ise prens eşinin, Camilla ile ilişkisine dikkat çekerek, “Üç kişilik bir evlilik yaşadık” şeklinde bir itirafta bulundu. O süreçte birçok kişiyle adı anılan Diana, boşanmadan bir sene sonra sevgilisi Dodi el Fayed ile Paris’te geçirdiği Trafik kazasında yaşamını yitirdi. İngiliz kamuoyu, Charles’ı uzun süre affetmese de o, Camilla’dan vazgeçmedi. Ve ikili bütün bu olumsuz yorumlara rağmen 2005 yılında evlendi.

Birçok problem onu bekliyor

Annesinin tam aksine ilgi duyduğu iklim değişikliği, türlerin yok olması ve küresel ısınma gibi konularda fikirlerini söylemekten çekinmeyen Charles’ın adı son dönemde, hayır kuruluşunun El Kaide kurucusu Usame bin Ladin ailesinden 1.2 milyon dolar değerinde bağış aldığı iddialarıyla anılmıştı.

Annesinin 70 yıllık hükümdarlığının ardından tahta geçen Charles’ı, hem ülke içinde hem de aile içinde ciddi sınavlar bekliyor. Özellikle kraliyetten ayrılan oğlu Prens Harry ve cinsel tacizle suçlanan kardeşi Prens Andrew sorununu nasıl ele alacağı merak konusu oldu. Öte yandan monarşiyi bir arada tutmayı başarıp başaramayacağı, kamuoyunun ve basının onu ne kadar benimseyeceği tartışılan meseleler arasında yer alıyor.

Metreslikten kraliçeliğe

Prens Charles’ın Kral olmasından sonra hayatının aşkı Camilla da tekrar ilgi odağı oldu. Peki ‘Kraliçe Konsort’ unvanıyla, “krala eşlik eden kraliçe” olarak yaşamına devam edecek olan Camilla Rosemary Mountbatten Windsor kimdir?

Camilla, 1947’nin temmuz ayında İngiltere’nin taşrası Shand’da, varlıklı ve aristokrat bir ailenin kızı olarak doğdu. Fransa ve İsviçre’de yüksek eğitim gördü.

50 senelik aşk

Taşrada büyüyen Camilla, atlara oldukça meraklıydı. Charles ile yolları 1970’te bir polo maçında kesişti, daha sonra arkadaş oldular ve romantik bir ilişki yaşamaya başladılar. Charles’ın donanmaya katıldığı süreçte ise Camilla, yaşamını süvari subayı Andrew Parker Bowles ile birleştirdi. Daha sonra 2 çocukları oldu.

Charles ve Camilla’nın ilişkileri başkalarıyla evli olmalarına karşın devam etti. 1995’te Camilla, 1996’da ise Charles eşlerinden ayrıldı. 1997’de Diana’nın trafik kazasında ölümünün ardından ‘kraliyet metresi’ şeklinde anılan Camilla, İngiltere’nin en nefret edilen figürlerinden biri oldu.

İki sene sonra ise Camilla, Charles ile refakatçi olarak resmi etkinliklerde yer almaya başladı. 2005 yılında çift, ikinci evliliklerini gerçekleştirdi. Bu süreçte kamuoyu daha güler yüzlü bir Charles ile tanışırken Camilla ise kadınlara yönelik şiddet ve çocukların eğitimi gibi konulardaki faaliyetleri ile günden güne Diana’nın gölgesinden kurtuldu. Charles-Camilla çiftinin ilk evliliklerinden 10 torunu var.

Camilla, Charles kral olduğu zaman “prenses” unvanını alacaktı. Ancak kraliyet üyelerinin de onayı ve Charles’ın talebiyle Kraliçe 2. Elizabeth, geçtiğimiz dönemde ölümü durumunda Camilla’ya “konsort kraliçe” unvanı verilmesinin samimi dileği olduğunu duyurmuştu. 

Semboller değişiyor

Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle birlikte pullar, banknotlar, resmi damgalardaki Elizabeth portrelerinin de değişeceği belirtiliyor. Bunun birkaç sene alabileceği tahmin ediliyor.

İlk kez annesine ve ulusa seslendi

İngiltere Kralı 3. Charles, tahta geçtikten sonra yaptığı ilk konuşmada, annesini onurlandırarak, halkına sevgi, saygı ve sadakatle hizmet etmeyi vadetti ve daha sonra Anayasa'ya bağlılık sözü verdi.

Annesine olan sevgisiyle konuşmasına başlayan Charles, Kraliçe Elizabeth gibi yaşamının geri kalanını "halkına hizmete" adayacağını aktardı. Yeni Kral, ulusa sesleniş konuşmasından önce annesinin yaşamını yitirdiği İskoçya'dan Londra'ya döndü. Kral, yoğun bir kalabalık tarafından Buckingham Sarayı'nın önünde karşılandı. Kral Charles, annesinin 1947'de 21. doğum gününde Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde İngiliz Milletler Topluluğu'na yaşamını adamaya söz verdiğini söyledi.

"Görev için fedakarlık yaptı. İlham verdiği saygı, hayranlık ve sevgi, saltanatına damgasını vurdu. Annemin hizmet hayatını onurlandırıyorum ve anısını saygıyla anıyorum." şeklinde konuşan Kral 3. Charles, annesi tahta geçtiğinde, dünyanın ve İngiltere'nin hala İkinci Dünya Savaşı'nın neticeleriyle baş etmekte olduğunu, son 70 senede büyük ilerleme kaydedildiğini hatırlattı.

Kral 3’üncü Charles, annesi Kraliçe Elizabeth’in ölümünden sonra dün ilk ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. “Bugün sizinle derin bir üzüntü duygusuyla konuşuyorum” sözleriyle açıklamasına başlayan Charles, “Sevgili annem, Kraliçe, yaşamı boyunca, bana ve bütün aileme örnek ve ilham oldu. Sevgi, saygı, hayranlık ve saltanatına damgasını vurdu” sözlerini kullandı. Kraliyet görevlerine bağlılığına dikkat çeken Kral, “Birleşik Krallık’ın neresinde yaşıyorsanız yaşayın size hayatım boyunca sevgi, saygı, sadakat ile hizmet sunmaya çalışacağım” dedi. Kral 3’üncü Charles, büyük oğlu Prens William’ın Galler Prensi unvanı taşıyacağını da duyururken, Kraliyet ailesinden ayrılan oğlu Prens Harry’den “Yurtdışında yaşamlarını inşa etmeye devam eden Prens Harry ve Meghan’a sevgimi iletmek isterim” sözleriyle bahsetti. Kral, “canım annem” dediği Kraliçe 2. Elizabeth’e teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar (0)