İngiltere, İsrail’e yaptırım uygulamaya hazırlanıyor 

İngiltere’deki ana muhalefet partisi İşçi Partisi, İsrail’in Filistin vatandaşlarına “Apartheid rejimi” uyguladığını belirterek İsrail’e yaptırım uygulanmasını kabul etti.  

DÜNYA 28.09.2021, 07:57 28.09.2021, 10:14
İngiltere, İsrail’e yaptırım uygulamaya hazırlanıyor 

İngiltere’deki ana muhalefet partisi İşçi Partisi lideri Keir Starmer, İsrail’in Filistin halkına “Apartheid rejimi” uyguladığını belirterek İsrail’e silah ticaretinin durması ve yaptırım uygulanması önergelerini kabul etti. Starmer liderliğinde düzenlenen sonbahar konferansında yasa dışı eylemleri sebebiyle İsrail’e karşı tutumun değişmesi konusunda karara varıldı.  



“İsrail, Filistinlilere yaptırım uyguluyor” 

İsrail’in, işgal altındaki Filistinlilere yaptırımlar uyguladığını ve bu sebeple ticaretin İngiltere-İsrail arasındaki ticaretin sonlandırılması gerektiğini belirten İşçi Partisi Lideri, parti çoğunluğunun oyunu aldı. Partide, şu ifadeler kullanıldı: “Filistin topraklarının hızlandırılmış yerleşim inşası yoluyla fiili ilhakı ve İsrail’in de ilhaka devam etme niyetine yönelik açıklamalarının yanı sıra Filistin’in kendi kaderini tayin etme ihtimalini ortadan kaldırmaya niyetli olduğu her zamankinden daha açık.”  



“Batı Şeria’daki işgal sona ermeli” 

İşçi Partisi, Batı Şeria’daki İsrail işgalinin son bulması ve Gazze ablukasının sona ermesini talep ederken Filistinlilerin de evlerine dönme haklarını desteklediklerini belirtti. Ayrıca toplantıda, “Konferans, Filistin’de devam eden Nekbe’yi, İsrail’in militarize şiddetini, Gazze’ye ölümcül saldırıyı ve Şeyh Cerrah’ta zorla yerinden edilmeyi kınamaktadır.” sözlerine yer verildi. 



“Filistinliler için tarihi bir adım” 

İngiltere’de, Filistinlilerin barışı ve adaleti için kampanyalar yürüten Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC), İşçi Partisi’nin önergeyi kabul etmesini ve Filistinlilerin hakkını korumak istemesini “tarihi bir adım” olarak tanımladı. Önerge, İşçi Partisi liderliği için bağlayıcı olmamakla birlikte parti üyelerinin Filistinlileri desteklediğini gösteriyor. Öte yandan her platformda Filistinlilere destek verdiğini dile getiren İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn ise kendisinden sonra parti başına gelen Starmer’i, Filistin davasına yeterince destek vermemekle suçluyor. 

Yorumlar (0)