İngiltere ile İran arasında tanker görüşmesi

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif, iki ülke arasında krize yol açan petrol tankerlerinin alıkonulmasını görüştü.

DÜNYA 20.07.2019, 18:05
İngiltere ile İran arasında tanker görüşmesi

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cevad Zarif ile görüştüğünü belirtti.

Hunt, Tahran'ın, geçen cumartesi günü, gerginliği azaltmayı istediğine dair verdiği güvencenin aksine hareket ederek, kendilerini son derece hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Eğer bir çıkış yolu bulunacaksa verilen sözlerin eyleme dökülmesi gerektiğini kaydeden Hunt, "İngiliz taşımacılığı korunmalı ve korunacaktır da." dedi.

"ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI HAREKET ETTİ.

Görüşmeye ilişkin İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre ise iki bakan alıkonulan gemilerle ilgili görüş alışverişi yaptı.

Zarif, İngiltere'nin, İran petrolünü taşıyan petrol tankerini yasa dışı bir şekilde alıkoyduğunu fakat Tahran yönetiminin tavrının bunun aksine olduğuna değindi.

İngiltere'ye ait geminin uluslararası kararlara aykırı hareket etmesi nedeniyle İran Gemi ve Liman İşletmelerinin talebi üzerine durdurulduğunu söyleyen Zarif, "konunun yasalara ve hukuka göre ele alınması ve takip edilmesi gerektiğini" dedi.

NE OLMUŞTU?

İran'ın, dün Hürmüz Boğazı'nda biri İngiltere biri de Liberya bandıralı 2 petrol tankerini alıkoyduğu belirtilmişti. İngiliz basını, Liberya bandıralı tankerin işletmesinin İngilizlerde olduğunu yazmıştı.

İran, İngiltere bandıralı Steno İmpero adlı tankeri, denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu, ancak İngiliz şirkete ait Liberya bandıralı Mesdar adlı tankerin yoluna devam ettiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)