İngiltere farklı aşıları karıştırıp kullanabilecek

İngiltere hükümeti, korona hastalarına yapılan ilk aşının aynısı stokta yoksa veya bilinmiyorsa başka bir aşının da ikinci doz olarak yapılabileceğini söyledi.

DÜNYA 03.01.2021, 10:32 03.01.2021, 17:37
İngiltere farklı aşıları karıştırıp kullanabilecek

İngiltere hükümeti tarafından sınırlı sayıda olan virüs aşısı stoğunu aşabilmek için gereken durumlarda iki farklı aşı dozunun nadiren karıştırılıp uygulanmasını öneren bir yönerge duyuruldu.

Hükümet tarafından açıklanan koronavirüs yönergesine göre, bir hastaneye uygulanacak olan aşının aynı stoğu eğer yoksa veyahut alınmış olan ilk aşı bilinmiyorsa aşılanma programının bitirilmesi için mevcut diğer bir aşının yapılabileceği kaydedildi.

"İkinci bir aşı için doz vermek hiç doz vermemekten iyidir"

Paylaşılan aşı yönergesinde farklı koronavirüs aşılarının birbirinin yerine nasıl kullanabileceği veya kapsamına ilişkin bir kanıt olmasa da farklı dozların kullanılması yönünde izin verilebileceği paylaşıldı.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'ndan Aşı Başkanı Mary Ramsay, farklı dozlardaki aşı uygulamalarının çok nadir durumlarda olacağını söyleyerek, "Hastalara aynı aşıyı verebilmek amacıyla her türlü çaba gösterilmelidir, fakat bu mümkün değilse başka bir aşının ikinci dozu, hiç aşı yapmamaktan daha iyidir." denildi.

İkinci doz için uygulama süresi 12 haftaya çıktı

Ülkede Baş Sağlık Danışmanı Chris Whitty ise aşıların stok sorunu sebebiyle aşıya ulaşımda engelin mevsim boyunca sürebileceğini ifade etti. Bu sorunun önüne geçilmesi amacıyla farklı aşıların karıştırılması vasıtasıyla kullanılacağını ve 3 hafta arayla uygulanması gereken ikinci doz içinse uygulanma süresinin 12 haftaya çıkarılacağını kaydetti.

Yorumlar (0)