"İngiltere, Doğu Türkistanlılara açılsın" çağrısı!

İngiltere Parlamentosu'ndan 44 milletvekili, "Uygur Türklerine otomatik mülteci statüsü verilsin" çağrısında bulundu.

DÜNYA 07.08.2020, 12:54
"İngiltere, Doğu Türkistanlılara açılsın" çağrısı!

İngiltere İçişleri Bakanlığına ortak mektup yazan İngiltere Parlamentosu mensubu 44 milletvekili, Çin'in Doğu Türkistanlılara (Uygur Türkleri) "soykırım" uyguladığı yönünde delillere vurgu yaparak, İngiltere'ye sığınma talebinde bulunan Doğu Türkistanlılara otomatik olarak mülteci statüsü sağlanması çağrısı yaptı.

Konuya ilişkin haber İngiliz The Guardian gazetesinde yer aldı. Haberde, İngiltere Parlamentosu üyesi 44 milletvekilinin Çin'in Doğu Türkistanlılara karşı uyguladığı sistematik insan hakları ihlallerine vurgu yaparak İçişleri Bakanı Priti Patel'e bir mektup gönderdi.

Liberal Demokrat Partisi tarafından yazılan ve Muhafazakar Parti, Yeşil Partisi, İskoç Ulusal Partisi ile İşçi Partisinden bazı milletvekillerinin de imzasını taşıyan mektupta, Çin'in zulmü altındaki Uygur Özerk Bölgesi'nden (Doğu Türkistan) kaçarak İngiltere'ye gelen ve sığınma talebi yapan Doğu Türkistanlılara hiçbir brokratik engel çıkarılmadan otomatik olarak mülteci statüsü sağlanması istendi.

44 milletvekilinin İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderdiği mektupta, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik "soykırım" uyguladığına dair bazı kanıtlar hatırlatıldı.

The Guardian gazetesinin sorularını yanıtlayan Dünya Uygur Kongresi İngiltere Şubesi Başkanı Rahima Mahmut, Doğu Türkistan'da ortaya çıkan delillerin Uygur Türklerine karşı açık bir "soykırım" olduğunu gösterdiğini belirterek, İngiltere'nin, Çin'in zulmünden kaçan Uygur Türklerine yardım etme çabalarında en ön safta olması gerektiğini ifade etti.

Dünya Uygur Kongresi İngiltere Şubesi Başkanı Rahima Mahmut, Uygur türklerinin yaşadıkları olaylar ve karşılaştıkları riskler dikkate alındığında, 44 İngiliz milletvekilinin İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderdiği mektupta ifade ettiği gibi tüm Uygur Türkü sığınmacılara otomatik olarak mülteci statüsü verilmesi gerektiğini dile getirdi.

The Guardian gazetesinde görüşlerine yer verilen Liberal Demokrat Parti Dışişleri Sözcüsü Alistair Carmichael ise İngiltere'ye sığınmak isteyen Uygur Türklerinin yaşadıkları büyük acıları ortaya koyan delillerin artık inkâr edilemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Sözcüsü Alistair Carmichael, İçişleri Bakanı Priti Patel'in, Çin'in acımasız baskı ve işkencesinden kaçan tüm Uygur Türklerine otomatik olarak mülteci statüsü vermek için adım atması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)