İngiltere'den AB'ye tepki: Hayal kırıklığı içindeyiz!

AB Komisyonu, Kuzey İrlanda Protokolü'ne ilişkin bazı yükümlülükleri yerine getirmeyen İngiltere'ye karşı haziran ayında yasal süreç başlatmıştı. Söz konusu yasal süreç nedeniyle "hayal kırıklığı" yaşadıklarını bildiren İngiliz hükümeti, "Bu süreç, İrlanda halkının problemlerini ortadan kaldırmayacak." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 22.07.2022, 20:37 Hakan Öksüz
İngiltere'den AB'ye tepki: Hayal kırıklığı içindeyiz!

Brexit anlaşması ile Avrupa Birliği'nden çıkan İngiltere, AB tarafından kendilerine yönelik başlatılan hukuki süreç nedeniyle "hayal kırıklığı" yaşıyor. İngiliz basınında çıkan haberlere göre Kuzey İrlanda Protokolü'nün bazı maddelerine uymayan İngiltere'ye karşı AB Komisyonu tarafından yasal işlem başlatıldı. İngiliz hükümeti, bu hamleye sert tepki gösterdi. 

İngiltere hükümeti: Bu yasal süreç, sorunları çözmeyecek!

Söz konusu yasal anlaşmazlık nedeniyle bütün tarafların zarara uğrayacağını kaydeden İngiliz hükümeti, "Bize karşı başlatılan yasal süreç, İrlanda halkının problemlerini mucizevi bir şekilde ortadan kaldırmayacak." ifadelerine yer verdi. Bu yasal sürecin bir an önce sonlandırılmasının, hem İngiltere hem de AB'nin yararına olacağı kaydedildi.

"İngiltere çağrılara yanıt vermiyor"

Söz konusu yasal sürece dair açıklamada bulunan AB Komisyonu, "İngiltere hükümeti, 27 AB üyesi ülkenin ve Avrupa Parlamentosun çağrılarına 1 yıldır yanıt vermiyor. Protokolü uygulamak için gerekli olan adımı bir türlü atmıyorlar. Problemlerin çözümü için bu yılın şubat ayından beri isteksiz bir tavır ortaya koyuyorlar." ifadelerini kullandı.

"Protokol, Kuzey İrlanda için oldukça önemli"

İhlal edilen Kuzey İrlanda Protokolü'nün, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına imkân veren anlaşmanın bir parçası olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Hukuku ihlal prosedürleri, anlaşmanın güvence altına alınması bakımından son derece önemli. Böylece Kuzey İrlanda, AB pazarından ayrıcalıklı şekilde yararlanabilecektir." denildi.

Süreç haziran ayında başlatıldı

Kuzey İrlanda sınırlarında gerekli güvenliğin sağlanmaması ve ticari istatistiklere ilişkin verilerin paylaşılmaması nedeniyle AB tarafından İngiltere'ye yönelik hukuki süreç başlatılmıştı. Haziran ayında başlatılan süreç, İngiliz parlamentosunda tepkilere yol açmıştı. Söz konusu protokol, Kuzey İrlanda ile AB arasındaki serbest ticarete ilişkin düzenlemeleri içeriyordu.

Yorumlar (0)