İngiltere'deki enflasyon oranı çift haneyi gördü!

İngiltere'deki temmuz ayı yıllık enflasyonu yüzde 10,2'ye ulaştı. Ülkedeki enflasyonun çift hanelere ulaşması, muhalif vekillerin tepkisine neden oldu. İşte İngiltere ekonomisine dair güncel veriler...

DÜNYA 17.08.2022, 11:45 17.08.2022, 11:51 Hakan Öksüz
İngiltere'deki enflasyon oranı çift haneyi gördü!

Ukrayna-Rusya savaşı ve Çin'deki koronavirüs karantinaları nedeniyle küresel çapta büyük bir sorun haline gelen yüksek enflasyon, AB'den ayrılan İngiltere'yi de etkiliyor. Ülkedeki enflasyon, 1982'den beri görülen en yüksek rakama ulaştı. Tüketici fiyatlarındaki artış oranı yüzde 10,2'ye yükseldi, İngiltere'deki enflasyon çift haneleri görmüş oldu. 

Temmuz enflasyonu yüzde 10,2'ye çıktı

Haziran ayında İngiltere'deki enflasyon yüzde 9,4 olarak ölçülmüştü. Temmuz ayı enflasyonunun ise yüzde 9,8 olacağı tahmin ediliyordu. Enflasyonun yüzde 10,2'ye ulaşması, ülkedeki muhalif sesleri artırdı. Tüketici fiyatları, haziran ayına göre yüzde 0,6'lık artış gösterdi.

İngiltere'de temmuz ayında perakende fiyat endeksindeki artış yüzde 0,9'a ulaştı. Üretici gıda fiyatlarında da artış görüldü. Üretici çıktı fiyatları, haziran ayına kıyasla yüzde 0,1 arttı. Girdi fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 22,6'yı buldu. Çıktı fiyatlarındaki artış ise yüzde 17,1  oldu. Ekonomideki kötü gidiş, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a muhalif milletvekillerini ayağa kaldırdı. Muhalefet, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle Johnson'ı yerden yere vuruyor.

Haziran ayı işsizlik rakamları açıklandı

Önceki günlerde ülkedeki haziran ayı işsizlik rakamlarını açıklayan İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), mayıs ayına göre bir değişikliğin yaşanmadığını bildirdi. İşsizlik oranı yüzde 3,8 olarak açıklandı. Bu rakam, 1972 yılından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. 2022'nin ikinci çeyreğinde İngiltere'de istihdama katılan kişi sayısı 160 bin oldu. Ekonomistlerin beklentisi 256 bin kişi civarındaydı. İş gücü açığının ise 1 milyon 274 bin olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)