İngiltere'de sağlık sistemi çöktü

İngiliz doktorlar Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı koruyucu tulum yerine poşet giyiyor. Sağlık çalışanlarına tarihi geçmiş malzeme veriliyor.

DÜNYA 05.04.2020, 12:25
İngiltere'de sağlık sistemi çöktü

İngiltere yeni tip koronavirüsün (Covid-19) görüldüğü yerler arasında grafiği en yüksek ülkelerden biri oldu. Özellikle hasta sayısındaki artış ile her geçen gün can kayıplarının yükselmesi, İngiltere'yi kaosa sürüklüyor. İngiltere'de tıbbi ve koruyucu ekipman yetersizliği zirveye çıkmış durumda. Doktorlar koruyucu tulum yerine üzerlerine poşet geçiriyor.

NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) personelleri, koruyucu tulum bulamadığı için üzerlerine kalın poşetler geçirerek hastalara bakıyor.

Tıbbi ekipman yok denecek kadar az

İngiltere'deki yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları yükseldikçe, ülke genellindeki hastanelerin eli kolu bağlandı. Yoğun bakım servisleri hastalarla dolup taşarken, yeni pozitif vakaların ortaya çıkması hem hastanelerin hem de NHS'nin (Ulusal Sağlık Sistemi) yeni tip koronavirüse karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya koydu.

BBC'de yer alan habere göre NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) çalışanları ile doktorlar hastanelerde ciddi derecede malzeme eksikliği yaşıyor ve bu eksiklik sağlık çalışanlarının da hayatını tehdit ediyor. Koruyucu tulumlar, maskeler ve diğer tıbbi ekipmanlar yok denecek kadar az.

Tulum yok, poşetle idare ediyorlar!

BBC'nin haberinde röportaj yapılan doktorlar, tıbbi ekipmanların eksikliğinden şikayet dert yanarken bu eksiklikleri nasıl telafi ettiklerini anlattılar. Doktorların koronavirüse karşı korunması açısından hayati bir malzeme olan koruyucu tulumların olmadığı yerde, NHS çalışanlarının poşet giymek zorunda kalıyor.

Tıbbi gözlük yerine kayak/yüzme gözlüğü

Servislerde hastalarla ortalama 13 saat geçiren doktorların bu durumu, İngiltere genelinde büyük kaygı ve tartışmalara yol açarken, poşetten önlük/tulum yapan doktorların kayak/yüzme gözlüklerini de koruyucu gözlük yaptığı görülüyor.

Son kullanma tarihi geçmiş maskeler...

Sağlık sistemi alarm veren İngiltere o kadar aciz duruma düşmüş hâlde ki, tarihleri 8-10 yıl geçmiş maslekeler yeniden etiketlenerek sağlık çalışanlarına veriliyor. Son kullanma tarihlerinin yer aldığı bölümün üzerlerinde sonradan yapıştırıldığı anlaşılan etiketleri söken sağlık çalışanları, 2022 yazılı etiketin altındaki 2012 son tarihi buluyor.

2003'ü önce 2012, sonra 2022 yapmışlar!

Sosyal medyada yayılan görüntüler eleştirilere sebep olurken, konuya ilişkin Sağlık Bakanlığından hiçbir açıklama yapılmıyor. İlk olarak son kullanım tarihi 2003 olan ve sonrasında 2012 ile 2022 etiketlerinin yer aldığı kutular için "Maskelerin testleri yapıldı, kullanım açısından bir sorun oluşturmayacak. NHS personeli güvenle kullanabilir" açıklaması yapıldı.

Sağlık Bakanlığının açıklaması doktorları daha da kızdırdı. Zira İngiltere genelinde çok sayıda doktorda pozitif virüs tespit edildi, onlarca sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Hatta yakın zamanda 5 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Koronavirüs nedeniyle ilk yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının Müslüman olduğu da ortaya çıkmıştı.

Temel malzemeler eksik

İngiltere'de yaşanan skandallar serisi bunlarla da sınırlı değil. Kanser kliniklerinin bile yeni tip koronavirüs için hizmet vermeye başladığı İngiltere genelinde bulunan hastanelerin pek çoğunda hastalığın tedavisinde kullanılması planlanan antibiyotik ile solunum cihazları da bulabilmek neredeyse imkansız.

Durumu ağır olan koronavirüs hastalarının yatırıldığı yoğun bakım yatakları da yetersiz sayıda olduğu için, İngiltere'de hastalığın pik yapması beklenen tarih olan 14-15 Nisan'a kadar bu durumun nasıl çözülebileceği bilinmiyor.

Yorumlar (0)