İngiltere'de 'öfke eyleme dönüştü': Hemşireler greve gidiyor!

İngiltere'de maaş zammı ile ilgili yaşanan anlaşmazlık sebebiyle hemşireler Royal College of Nursing (RCN) sendikası, 106 yıllık dönemde ilk defa grev oylaması yaptı. Oylamada sendikaya üye hemşireler, greve gidilmesi konusunda oy kullandı.

DÜNYA 10.11.2022, 07:51 10.11.2022, 16:44
İngiltere'de 'öfke eyleme dönüştü': Hemşireler greve gidiyor!

Sendikadan gelen açıklamada, İngiltere genelinde 300 bine yakın personelin büyük bir bölümünün iş bırakmak için oy kullandığı belirtildi.

300 bin çalışan iş bırakmak için oy verdi

Açıklamada, artık hükümetin "yeni bir yönü işaret etmek" için önümüzdeki hafta açıklayacağı sonbahar bütçesini kullanması gerektiği belirtildi.

Sağlık sisteminde aksamalar ortaya çıkabilir

Hemşirelerin grevinin ayrıntıları henüz belirlenmemiş olsa da iş bırakmanın, bu yıl sonuna kadar devam edeceği, hastaların randevularında ve operasyonlarda aksamalar yaşanabileceği öngörülüyor.

Sendika, şu an yüzde 12’lik perakende fiyat endeksi enflasyonunun yüzde 5 üstünde bir artış talep ediyor.

"Öfke eyleme dönüştü”

RCN İcra Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri Pat Cullen, grev kararına yönelik açıklamasında, "Öfke eyleme dönüştü ve çalışanlarımız ‘Artık yeter’ diyor." sözlerini kullandı.

Cullen, yıllardır hemşirelerin maaş ile ilgili haksız muameleye maruz kaldığını söyledi.

Enflasyon altında teklif edildi

İngiltere'de enflasyon, gıda ve enerji fiyatları öncülüğünde yükselişini devam ettirerek eylül ayında yıllık yüzde 10,1 ile son 40 senenin zirvesine ulaştı.

Enflasyonun son yılların en yüksek düzeyinde olduğu İngiltere’de, enflasyon altında sunulan maaş zamları sebebiyle son haftalarda farklı sektörlerde birçok işçi sendikası toplu grev kararları aldı.

Kemer sıkma ve hayat pahalılığı politikaları protesto ediliyor

İş bırakma kararı alan sektörler arasında otobüs şoförleri, metro çalışanları, UBER sürücüleri, liman işçileri, öğretmenler, ceza avukatları, temizlik işçileri, sağlık çalışanları, posta ve havacılık servisi çalışanları bulunuyor.

Grev kararlarının dışında kemer sıkma ve hayat pahalılığı politikalarını protesto eden binlerce kişi, başta Londra olmak üzere İngiltere genelinde gösteriler düzenliyor.

Yorumlar (0)