İngiltere'de koronavirüsün yeni türü: Üçlü mutasyon

İngiltere'de bilim insanları, ülkenin Yorkshire bölgesinde 49 kişide görüldüğü dile getirilen COVID-19'un yeni türü olan 'üçlü mutasyonu' araştırıyor.

DÜNYA 26.05.2021, 00:36
İngiltere'de koronavirüsün yeni türü: Üçlü mutasyon

İngiltere'de bilim insanları, Yorkshire bölgesinde 49 kişiyi enfekte ettiği kaydedilen yeni bir COVID-19 türü 'üçlü mutasyonu' araştırdıklarını aktardı. PHE (İngiltere Halk Sağlığı) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 'AV.1' olarak isimlendirilen yeni türün yakından takip edildiği belirtildi. Sağlık yetkilileri, an itibarıyla söz konusu türünün şiddetli bir hastalığa sebep olma veyahut COVID-19 aşılarını daha az etkili duruma getirme gibi kanıtlamış bir riski bulunmadığını aktardı.

'Araştırılan bir tür'

Halk Sağlığı, yeni üçlü mutasyonun an itibarıyla 'araştırılan bir tür' olarak isimlendirildiğini fakat araştırmalarda türün yüksek bir risk meydana getirdiği tespit edilirse, 'endişe verici tür' olarak tanımlanacağını kaydetti.

3 varyant bir arada

Koronavirüsün diğer türlerinde görülen üç önemli mutasyonu ihtiva ettiği için 'üçlü mutasyon' olarak isimlendirilen yeni türün İngiltere, İskoçya, Brezilya ve Güney Afrika'da görülen COVID-19 türlerinin özelliklerini barındırdığı belirtildi. 

"Şimdilik korkacak bir şey yok"

PHE'den Dr. Kev Smith, 'üçlü mutasyonun' ilk defa birkaç hafta evvel keşfedilmesinden bu yana araştırıldığını ifade ederek, "Virüsü şu ana kadar tespit ettiğimiz insanlar üzerinde özellikle çok daha bulaşıcı olduğu neticesine ulaşamadık. Şahıslar diğer koronavirüs mutasyonlarına nazaran daha fazla hastalanmıyorlar. Bu sebeple özellikle kuşku duyulacak bir şey görmüyoruz." dedi.

Smith, "Yönergeleri takip edin, ellerinizi sık sık yıkamaya devam edin ve kapalı mekanlarda maske kullanın." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)