İngiltere'de Johnson depremi! İstifa etti

İngiltere'de dün seçim sonuçlarının belli olmasının ardından eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti'nin liderliğine seçilerek yeni başbakan oldu. Theresa May'in kabinesinden de istifa haberleri gelmeye başladı. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond istifa etti.

DÜNYA 24.07.2019, 17:29 24.07.2019, 17:36
İngiltere'de Johnson depremi! İstifa etti

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Boris Johnson'ın başbakan olması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. 

Hammond, Theresa May'e sunduğu istifa mektubunda, "Henüz çözülememiş olan Brexit meselesinin yarattığı belirsizliğe rağmen, kamu maliyesini yeniden yapılandırmada ve İngiltere ekonomisini gelecek fırsatlara hazırlamada gözle görülür ilerlemeler kaydettik." ifadesini kullandı. 

Başta Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt olmak üzere bir dizi bakanın daha istifa edeceği tahmin ediliyor.

"Koltuğu Johnson'a bırakmaktan memnunum"

Başbakan Theresa May, her hafta düzenlenen ve milletvekillerinin başbakana sorular yönelttiği parlamento oturumuna bugün son defa katılım gösterdi. 

İşçi Partisi Milletvekili Ruth Cadbury, Theresa May'e başbakanlık koltuğunu 'Müslümanları şeytanlaştıran, Donald Trump'a boyun eğen' birine devretme konusunda ne hissettiğini sordu. 

May ise koltuğunu 'kabinesinde görev yapmış, muhafazakar ve Brexit ile ülkesini parlak bir geleceğe ulaştırma sözü vermiş' birine görevi bırakmaktan memnun olduğunu bildirdi.

İstifasını sunmadan önce parlamentoda veda konuşması yapan May, Boris Johnson ve hükümetine iyi dileklerini sunarak "Onların başarısı ülkemizin başarısı olacak." dedi.

Theresa May, milletvekilliği görevini sürdüreceğini ve ileride başbakana sorular sormayı dört gözle beklediğini bildirdi. 

Alan Duncan da istifa etmişti

İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Alan Duncan, Muhafazakar Parti'deki liderlik yarışında oylamanın sona ermesine saatler kala istifasını vermişti. 

Duncan, Boris Johnson ile Brexit süreci konusunda büyük bir anlaşmazlık yaşamıştı.

Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasını 'düğmesi Brüksel'in elinde olan intihar yeleği' olarak değerlendiren Johnson'a en sert tepkiyi veren siyasetçi Duncan olmuştu.

Yorumlar (0)