İngiltere'de hayat durdu

İngiltere'de, aralarında makinist, öğretmen ve farklı alanlarda görev yapan kamu çalışanlarının olduğu on binlerce kişinin 'adil maaş' isteğiyle İngiltere genelinde son 10 senenin en büyük grevini gerçekleştirdiği bildirildi.

DÜNYA 01.02.2023, 18:25
İngiltere'de hayat durdu

Muhtelif meslek gruplarından on binlerce kamu personeli İngiltere genelinde yürüyüşler gerçekleştirdi.

Eğitim çalışanlarını temsil eden NEU (İngiltere Ulusal Eğitim Sendikası) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 2010 senesinden beri minimum yüzde 23 oranında maaş kesintisi yaşayan 300 bini aşkın öğretmenin, çift haneli enflasyonun üzerinde bir maaş zammı isteğiyle ülke genelinde yürüyüş gerçekleştirdiği kaydedildi.

İngiltere Ulusal Eğitim Sendikası Genel Sekreteri Mary Bouted, ülkenin başkenti Londra'da yer alan bir okulun önünde gerçekleştirdiği konuşmada, protestocuların gösteri yapmak için gönülsüz olduğunu ancak birtakım şeylerin değişmesi gerektiğinden dolayı burada olduklarını dile getirdi.

Protestolar sebebiyle okulların büyük çoğunluğunun tamamen veyahut kısmen kapalı durumda olduğu ve düzenlenen mitingler nedeniyle ulaşımın sekteye uğradığı öğrenildi.



Ülke genelinde grev karşıtı yasa tasarısı eleştirildi

TUC (İngiltere İşçi Sendikaları Kongresi), grevleri frenlemesi öngörülen yasa tasarısının protesto edilmesi için ülke genelinde mitingler düzenleneceğini açıkladı.

Hükümet, bahse konu yasa tasarısında, kamu faydasını gözetmek için bazı sektörlerdeki eylemlere birtakım kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor.

İngiltere Enerji, İş ve Endüstriyel Strateji Bakanı Grant Shapps, sağlık sektörü gibi bazı sektörlerdeki gösteri kısıtlamalarını savunarak bu önlemin öneminin, protestolar esnasında yaşanabilecek sağlık problemlerinin meydana gelmesi durumunda anlaşılacağını ifade etti.

İngiltere İşçi Sendikaları Kongresi Genel Sekreteri Paul Nowak ise söz konusu yasa tasarısının, demokratik bir yasa tasarısı olmadığını ve protestoların daha da artıracağını söyledi.

Mevzubahis tasarının, grev gününde çalışmayı kabul etmeyen kişilerin kovulmasına sebep olabileceği kaydediliyor.

İtfaiye Birliği Genel Sekreteri Matt Wrack, bahse konu tasarıya dair, "Bu, ülkemizin koronavirüs kahramanlarını ve bütün işçilerini hedef alan bir saldırıdır. Bu otoriter saldırılara karşı kitlesel olarak bir direniş hareketine gereksinimimiz var." ifadelerine yer verdi.



Kritik sektörlerde grevlerin frenlenmesi hedefleniyor


İngiltere hükümeti, kamuda kritik önem taşıyan sektörlerde görev yapanların greve gitmelerine kısıtlama getirecek olan yasanın üzerinde çalışıldığını bildirmişti.

Söz konusu açıklamada, yasanın İngiltere'de ambulans, itfaiye ve demir yolları hizmetlerini kapsamasının öngörüldüğüne dikkat çekilmişti.

Bakan Shapps, yasanın grev yapmak isteyen personellere karşı vatandaşları orantısız hizmet kesintilerinden korumayı hedeflediğinin altını çizmişti.

Son dönemde sağlık ve ulaşım sektörü personelleri başta olmak kaydıyla birçok özel ile kamu sektör çalışanı, İngiltere genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor.

Yorumlar (0)