İngiltere'de gözler 5 Eylül'e çevrildi

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliğinden istifasının akabinde partinin yeni lideri ve İngiltere'nin yeni başbakanının 5 Eylül 2022'de açıklanacağı bildirildi.

DÜNYA 11.07.2022, 23:49 13.07.2022, 08:55
İngiltere'de gözler 5 Eylül'e çevrildi

Ülkede iktidardaki Muhafazakar Parti 1922 Komitesi Başkanı Sir Graham Brady, Başbakan Johnson'ın istifasının akabinde yeni liderlik sürecine dair kuralları ve takvimi açıkladı.

Liderlik için adaylık başvurusunun yarın başlayacağını ve aynı gün içinde sona ereceğini dile getiren Brady, çarşamba günü parti içindeki ilk oylamanın gerçekleştirileceğini ve perşembe günü ikinci bir oylamanın yapılacağını kaydetti.

Brady, her bir adayın ilk tur oylamaya katılabilmek için minimum 20 vekilin oyunu alması gerektiğini belirterek, ilk oylamayı geçmeyi başaran adayların ikinci turda minimum 30 oya ulaşması gerektiğini dile getirdi.

Aday sayısı 11'e yükseldi

Parti içinde iki aday kalana dek devam edecek oylama sürecinin peş peşe ve mümkün olduğu kadar çabuk gerçekleştirileceğini belirten Brady, bunun 18 Temmuz tarihine dek yapılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Brady, "Bunu nispeten hızlıca yapacağımızı umut ediyorum. Bu hafta içinde ilk iki oylamayı gerçekleştireceğiz." dedi.

Graham Brady, liderlik yarışının 5 Eylül tarihine dek neticeye kavuşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İki aday kalana dek sürecek olan seçim turlarının akabinde 200 bine yakın parti mensubu, bu defa posta yoluyla son iki aday arasından yeni lideri seçecek. Liderliği kazanan kişi, İngiltere'nin başbakanı olacak ve Başbakanlık Konutu'ndaki '10 Numara'nın da yeni sakini olma hakkı elde edecek. 

Dışişleri Bakanı Liz Truss'un da yarışa katılacağını duyurmasının akabinde şu ana dek 11 aday, parti ve başbakanlık koltuğu için yarışacağını açıkladı.


(Truss)

Yorumlar (0)