İngiltere'de gıda krizi: "Silgi yiyen çocuklar var"

İngiltere medyası, gıda yardım kuruluşları ve okul müdürlerinin, evlatlarına yiyecek almaya gücü yetmeyen ailelerin sürekli artan talepleriyle başa çıkmakta zorluk yaşadıklarını yazdı. Chefs in Schools Yönetim Kurulu Başkanı Naomi Duncan, "Okullarda çok aç olan çocukların silgi yediklerine dair bir şeyler işitiyoruz." dedi.

DÜNYA 25.09.2022, 21:33
İngiltere'de gıda krizi: "Silgi yiyen çocuklar var"

The Guardian'ın haberinde, okul mutfakları için şeflere eğitim veren yardım kuruluşu 'Chefs in Schools'un önümüzdeki ay yayımlanacak olan anketinde, "Okul müdürleri, hükümetin artan krizle baş edebilmek için okulları kendi haline bıraktığını ifade ediyor." mesajına işaret edeceği bildirildi.

Anketin, ülkedeki birçok okulun, kış mevsiminden evvel bile aç çocukların sayısında 'yürek burkan' bir artış gözlendiğini ortaya koyduğu kaydedilen haberde, artan enerji faturalarının çok daha fazla aileyi gıda ve ısınma arasında seçim yapmaya zorladığı belirtildi.

Bahse konu haberde, 'Londra'nın güneydoğusunda bulunan Lewisham'daki bir okulun, yardım kurumuna, bedava olarak verilen yemeklere hak kazanamadıklarından ve arkadaşlarının yemekleri olmadığını bilmemeleri için boş bir beslenme çantasından yemek yiyormuş gibi yapan çocuklardan söz ettiğine' yer verildi. 

"Tüm yük bizim omuzlarımızda"

Haberde, Chefs in Schools Yönetim Kurulu Başkanı Duncan'ın şu sözleri aktarıldı:

"Okullarda çok aç olan çocukların silgi yediklerine dair bir şeyler işitiyoruz. Çocuklar bir gün evvelki öğle yemeğinden beri hiçbir şey yemeden geliyorlar. Hükümetin bu hususta bir şeyler yapması lazım."

Haberde ayrıca, ülkede 4-5 yaşlarındaki çocukların ikinci sınıfa dek okullarında bedava yemek alma hakkına sahip olduğuna dikkat çekildi.

Diğer taraftan, haberde 'Çocuk Yoksulluğu Eylem Grubu'na göre, sadece ebeveynleri senede 7.400 sterlinden daha az kazanan çocuklar bedava yemek alabiliyorken, yoksulluk düzeyindeki 800.000 çocuğun bu olanaktan mahrum olduğuna yer verildi. 

Haberde, Ulusal Okul Müdürleri Birliği'nden Başkan Paul Gosling’in de yorumlarına yer verilerek, "Hükümet tüm yükü bizim omuzlarımıza yüklüyor. Ekstra destek olmadan hiçbir şey yapamayız. Ödenmemiş öğretmen maaşları ve artan enerji faturaları sebebiyle, çaresiz kalan aileleri desteklemenin neticesinde çok sayıda okul bütçe açığına itilecek." dedi. 

Okul müdürleri endişeli

Okul müdürlerinin, geçtiğimiz hafta hükümetin okullardaki doğal gaz ve elektriğin daha düşük 'devlet destekli fiyatla' sınırlandırılacağına ilişkin duyurusunu büyük bir memnuniyetle karşıladı. Hükümet, enerji faturaları için aylık 10.000 sterlin ödeyen bir okulun ödemesini 4.000 sterline düşürmüştü. Fakat okul müdürlerinin, üst sınırın sadece altı aylığına teklif edilmesinden endişelendiklerini dile getirdiği belirtildi.

Yorumlar (0)