İngiltere'de gıda enflasyonu rekor kırdı!

Küresel çapta etkili olan yüksek enflasyon, dünya genelinde olduğu gibi İngiltere'de de hayat kalitesini düşürdü. Ülkede gıdalara yapılan zamlar, son 13 yılın rekorunu kırdı.

DÜNYA 21.06.2022, 16:45 22.06.2022, 10:34 Hakan Öksüz
İngiltere'de gıda enflasyonu rekor kırdı!

Ukrayna-Rusya savaşı Çin'de uygulanan koronavirüs karantinası, küresel ekonomideki görünümü negatife çevirdi. Avrupa'daki gelişmiş ülkeler ve ABD dâhil dünyanın birçok bölgesinde yüksek enflasyon sorunu patlak verdi. Son 40 yılın rekorunu kıran enflasyon nedeniyle hayat pahalılığı, had safhaya ulaştı. Kısa süre içinde birçok ürünün fiyatı ciddi oranda arttı.

Gıda zamları, son 13 yılın rekorunu kırdı

Küresel çapta büyük bir sorun haline gelen yüksek enflasyon, Avrupa ekonomisinin devlerinden İngiltere'yi de vurdu. Ülkedeki hayat pahalılığı, vatandaşların isyan etmesine neden oldu. Başbakan Boris Johnson'a yöneltilen eleştiriler sertleşti. İngiltere'deki gıda fiyatları, son 13 yılın en yüksek zammını gördü.

İngiliz hane halkı harcamaları 380 sterlin artacak

Edinilen bilgilere göre İngiltere'deki gıda enflasyonu, 12 Mayıs'tan 12 Haziran'a kadar yüzde 8,3'e çıktı. Buna benzer bir gıda enflasyonu oranı en son 2009 yılının Nisan ayında görülmüştü. Söz konusu fiyat artışları, 2022 yılında İngiliz hane halkı harcamalarına ekstra 380 sterlinin ekleneceği anlamına geliyor.

Fraser McKevitt: Ucuz gıda çağı bitti!

Küresel çapta ürün ve akaryakıt fiyatlarında patlama yaşandığını kaydeden uzmanlar, İngiliz halkının hayat kalitesinin, 2022 yılının kalanı boyunca düşeceğini tahmin ediyor. Fiyat artışlarını değerlendiren "Kantar" adlı firmada çalışan veri görevlisi Fraser McKevitt, "Ucuz gıda çağının sona erdiğini söyleyebiliriz. Yüksek enflasyon, tüm sektörler üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor. İngiliz hane halkı üzerindeki baskının, yıl boyunca süreceğini düşünüyoruz." dedi.

Yorumlar (0)