İngiltere'de en az 70 bin üniversite görevlisi iş bırakacak

İngiltere'deki enflasyonun yüzde 10'u aşmasına rağmen yüzde 3'lük maaş zammı teklifinin sunulduğunu bildiren Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU), 3 günlük iş bırakma eylemi yapılacağını aktardı. Ülkedeki 150 üniversitede görevli en az 70 bin öğretim görevlisi ile personelin, greve gideceği kaydedildi. İşte detaylar...

DÜNYA 09.11.2022, 13:45 Hakan Öksüz
İngiltere'de en az 70 bin üniversite görevlisi iş bırakacak

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta patlak veren savaşın ardından küresel ölçekte yükselen enflasyon, 40 yıllık rekorların kırılmasına neden oldu. Yükselen enerji fiyatları, İngiltere'deki siyasi krizi derinleştirdi. Son bir yıl içinde İngiltere'deki konut fiyatları yüzde 8,3 oranında arttı. Kira fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesi de ülke gündeminin önemli konularından biri oldu.

3 gün iş bırakma eylemi yapılacak

İngiltere ekonomisindeki bozulma, üniversitedeki öğretim üyeleri ile diğer personellerin hayat standardını da düşürdü. Üniversite çalışanlarının, hayat pahalılığıyla mücadele etmeye çalıştığını aktaran Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU), bir duyuruda bulundu. Buna göre ülke genelindeki 150 üniversitede görevli en az 70 bin öğretim görevlisi ile personel, 3 gün iş bırakacak.

24,25 ve 30 Kasım'da grev var

Personellerin maaş, çalışma ve emeklilik koşullarıyla ilgili düzenlemenin yapılmadığını hatırlatan Üniversite ve Kolej Sendikası, 24, 25 ve 30 Kasım tarihlerinde greve gidileceğini aktardı. Sendika, enflasyon artışına göre üniversitede çalışan personellerin maaşlarında iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Güvencesiz sözleşmelere son verilmesi gerektiğini bildiren sendika, "Enflasyon yüzde 10'u aştı. Bu ortamda yüzde 3'lük zam teklifi kabul edilemez." açıklamasında bulundu.

Birçok meslek grubu, peş peşe iş bıraktı

Üniversite ve Kolej Sendikası tarafından alınan grev kararı, Ulusal Öğrenciler Birliği (NUS) tarafından da desteklendi. Ülkede yükselen enflasyon nedeniyle birçok iş grubunda grev kararı alındı. Şoförler, liman işçileri, öğretmenler, avukatlar ve havacılık sektöründe iş bırakma kararları peş peşe geldi. İngiltere'de hemşirelerin ise ilk defa gelecek hafta iş bırakmaya hazırlandığı kaydedildi. 

Yorumlar (0)