İngiltere'de büyük kriz kapıda

İngiltere'de NFU (Ulusal Tarım Sendikası) Başkanı Minette Batters, hükümetin tedbir almaması durumunda ülkenin büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

DÜNYA 06.12.2022, 19:10
İngiltere'de büyük kriz kapıda

İngiltere medyasına konuşan Batters, evden eve nakliyat, İngiltere hükümetine yükselen gübre, enerji ve maliyetler karşısında çiftçileri desteklemesi yönünde çağrıda bulunarak, aksi durumda İngiltere'nin muhtemel bir gıda kriziyle karşılaşabileceğini dile getirdi. 

Batters, "Global oynaklığın dünyadaki gıda üretiminin istikrarını, enerji ve gıda güvenliğini tehlikeye soktuğu bir dönemde İngiltere gıda sektörü büyük bir tehdit altında. Korkarım, İngiltere'de sebze ve meyve tedarikinin geleceği büyük bir tehlikedeyken, İngiltere çok daha büyük bir gıda arzı sorununa doğru uyurgezer bir biçimde ilerliyor..." ifadelerine yer verdi. 



Son üç senede yüzde 75 zam

İngiltere'de gübre fiyatlarının 2019 yılından bu yana üç katı aşkın yükseldiğini belirten Batters, mazot ve yem fiyatlarının da bahse konu dönemde yüzde 75'ten fazla artış kaydettiğini bildirdi.

Ülkede geçtiğimiz kasım ayında gıda fiyatları senelik yüzde 14,6 oranında artış kaydetmişti.

İngiltere ekonomisi, bu senenin üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 oranında daralmış, İngiltere'de enflasyon, özellikle gıda ve enerji fiyatları öncülüğünde yükseliş trendini sürdürerek ekim ayında senelik yüzde 11,1 ile son 41 senenin zirvesine ulaşmıştı.

Yorumlar (0)