İngiltere Başbakanı Johnson: Rus hükümeti barbar

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamalarda Rus hükümetinin tüm medeni normları reddettiğini belirterek Putin hükümetinin barbar ve alaycı olduğunu söyledi.

DÜNYA 11.03.2022, 11:41 12.03.2022, 13:52
İngiltere Başbakanı Johnson: Rus hükümeti barbar

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gelişmelere tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Beyaz Saray yaptığı açıklamada Rusya’nın kimyasal silah kullanabileceğini söyleyip dünyayı bu konuda uyarmıştı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Ukrayna ve Rusya arasından yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Putin hükümeti tüm medeni normları reddediyor”

Ukrayna’da yer alan Maripol kentindeki doğum hastanesinin Rus birlikleri tarafından bombalandığını ve Batı’nın yaşanan gelişmelere ve ölümlere ilişkin ne tür önlemler alacağı üzerine gelen bir soruya Johnson “Maripol’de yaşananlar Putin’in tüm medeni davranış kurallarını reddetmeye hazır olduğunu ve Rusya’nın ne tür bir alaycılık içinde olduğunu gösteriyor.” şeklinde yanıt verdi.

Johnson ayrıca İngiltere hükümetinin uyguladığı yaptırımlarla beraber Rus hükümeti ve Putin üzerindeki baskının arttığını ifade etti.

“Ne yazık ki bu alaycı ve barbar bir hükümet”

Rusya’nın Ukrayna’da yaşanan savaşta kimyasal silah kullanabileceğine ilişkin çıkan haberlere ise Johnson şu şekilde karşılık verdi:

Bu onların yaptığı bir şey. Düşmanları ya da Amerikalılarda kimyasal silahlar bulunduğuna dair söylemlerde bulunuyorlar. Rus hükümeti kendileri kimyasal silah yerleştirdiklerinde de bu tür bir hikayeye sahiptiler. Suriye’de yaşananları gördünüz. İngiltere’de bile şahit oldunuz. Genel olarak yaptıkları şey bu. Ne yazık ki bu alaycı ve barbar bir hükümet.

“Çatışmalara son vererek müzakereler yapılmalı”

Boris Johnson “Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan edilecek mi?” sorusu üzerinde bu durumun gerçekleşmeyeceğini, bunun ilanı durumunda İngiltere’nin Rusya ile doğrudan bir çatışma halinde olması gerektiğini ifade etti. Çatışmada milyonlarca insan ölebilir mi? Sorusu üzerine ise Johnson şu yanıtı verdi:

Bence bu tamamen Putin’e bağlı. Öte yandan herkes işlerin Putin’in istediği gibi ilerlemediğini görebiliyor. Bence bu noktada yapılacak en iyi şey çatışmalara son vererek müzakere halinde bulunmak.

Putin büyük bir yanlışın içinde

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'un “Ukrayna’daki savaş on yıllar sürebilir” yorumunun hatırlatılması üzerine ise Johnson şu ifadelerde bulundu:

Bence bu durum da Putin’e bağlı ama emin olduğum bir şey varsa o da Ukraynalıların direnme iradesinin asla kaybolmayacağı. Bence Vladimir Putin çok büyük bir yanlışın içinde olduğunu ya şimdi ya da sonra kabul edecek. Elinde olan iki seçenek arasındaki tek fark da bu. Büyük bir yanlışın içine girdi ve bunu hemen sonlandırması gerekiyor. Ukrayna’da masum insanların ölmesine bir son vermeli.

Yorumlar (0)