İngiliz sömürgecinin mezarı geri gönderiliyor

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa, Afrika'nın güney bölgelerinin İngilizler tarafından sömürgeleştirilmesinde büyük rol oynayan Cecil Rhodes'un mezarının, İngiltere'ye gönderilmesini istedi. 

DÜNYA 23.12.2021, 10:03 24.12.2021, 08:56
İngiliz sömürgecinin mezarı geri gönderiliyor

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa, yerel topluluk liderleriyle ülkenin başkenti Harare'de  düzenlediği bir toplantıda, Matapo Ulusal Park'ında bulunan Cecil Rhodes'un mezarının İngiltere'ye gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

“Geldiği yere geri gönderilmeli”

Burada bir açıklama yapan Mnangagva, "Rhodes'un kalıntıları geldiği yere gönderilmeli ve Avrupa'da gizlenen atalarımızın kalıntılarını bunun karşılığında geri almalıyız." sözlerine yer verdi.

Güney Afrika’da sömürgeciliğin en dikkat çeken figürlerinden biri olan Cecil Rhodes'un mezarı, Zimbabve’nin turistik mekânlarından biri olarak göze çarpıyor. Matapo Ulusal Parkı'ndaki yer alan bir tepedeki anıt mezar, her senen çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.

Zimbabve yasalarıyla korunan Rhodes'un mezarı ile ilgili tartışmalar 2012'ye kadar dayanıyor.

Zimbabve iktidar partisi Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephe gençlik kolları ve Zimbabve’nin bağımsızlık savaşında yer almış gaziler, sömürgeci olarak değerlendirdikleri Rhodes'un mezarının İngiltere'ye gönderilmesi talebi kapsamında 2012’de protestolar gerçekleştirmişti.

Yerel halk ve eylemciler, Matapo bölgesinde o dönem meydana gelen kuraklık sebebiyle Rhodes'un mezarını suçlamıştı.

Protestolar, 1987-2017 arasında iktidarda bulunan ve Zimbabve'nin Kurucu Devlet Başkanı olarak bilinen Robert Mugabe'nin olaya müdahalesiyle bitmişti.

- Cecil Rhodes

1853'te İngitere'de dünyaya gelen C. Rhodes, verem tedavisi için  17 yaşında  geldiği Güney Afrika'da, altın ve elmas madenciliği işi sonrasında büyük bir servet kazandı.

Bugün bile elmas piyasasının büyük bir bölümünü kontrol eden De Beers şirketinin kurucusu olarak bilinen Rhodes, İngiliz Cape kolonisinde 1890-1896 arasında başbakanlık görevinde bulundu.

Rhodes, İngilizlerin bölgede kurduğu hakimiyeti, Britanya Güney Afrika Şirketi’ni kurarak Limpopo sınırların ötesine taşıdı ve Malavi, Zambiya, Zimbabve ve Botsvana topraklarının sömürgeleştirilmesinde büyük bir rol oynadı.

1902'de, Cape Town şehrindeyken 47 yaşında yaşamını yitiren Rhodes'un naaşı, vasiyeti sonrası bugünkü Matapo'da defnedildi.

Yorumlar (0)