İngiliz siyasetinde deprem! Boris Johnson istifa etti

İngiliz siyasetinde son günlerde yaşanan istifa depremi, ülkenin gündemine oturdu. Çok sayıda bakan görevini bıraktı. Muhafazakar Parti liderliğinden istifa edeceğini duyuran Boris Johnson, yeni bir kişi belirlenene kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini belirtti.

DÜNYA 07.07.2022, 12:31 07.07.2022, 17:05 Hakan Öksüz
İngiliz siyasetinde deprem! Boris Johnson istifa etti

İngiltere siyasetinde son günlerde istifa depremi yaşanıyor. Kabinede görevli pek çok bakan, önceki günlerde istifasını sundu. Görevini bırakmayacağını defalarca yineleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, baskılar karşısında caymak zorunda kaldı. İngiliz basınında yer alan haberlere göre Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa edecek. Parti liderliğini bırakacağını söyleyen Johnson, yeni bir kişi seçilene kadar başbakanlık görevini yürütmeyi sürdüreceğini ifade etti.

"Siyasette vazgeçilmez kişiler yoktur"

İsitfa kararını basın toplantısında duyuran Boris Johnson, "Başbakanlık görevi, bana birçok şey öğretti. Bu görevde benimle birlikte olan İngiliz halkına teşekkür ederim. Putin'in saldırganlığının had safhaya çıktığı dönemde ülkeme liderlik ettim. Pandemi döneminde aşıların hızlı şekilde tedarik edilebilmesi için tüm gücümle çalıştım. Önceki haftalarda istifa etmek isteyen çalışma arkadaşlarımı bu yoldan döndüremedim. Bu dönemde hükümet değişikliği tuhaf olacak. Siyasette vazgeçilmez kişiler yoktur." dedi.

Sonbahar aylarına kadar başbakan olarak kalacak!

Partisinin liderliğinden ayrılacak olan Johnson'ın, sonbahar aylarına kadar başbakanlık görevini yürütmeye devam edeceği kaydedildi. Başbakanlıkta görevli olan bir sözcü, Boris Johnson'ın konuya ilişkin bugün bir açıklamada bulunacağını bildirdi. Johnson'ın istifa edecek olması, Muhafazakar Parti'de lider arayışlarının başlamasına yol açtı. Ekim ayında parti lideri ile birlikte ülkenin yeni başbakanı da netleşmiş olacak.

"İngiltere'nin uluslararası imajına zarar veriyordu"

Boris Johnson'ın planlı istifasına ilişkin açıklamada bulunan muhafazakar milletvekili Tobias Ellwood, "Hem kendi partisine hem de İngiltere'nin uluslararası imajına zarar veriyordu. Bunu fark ederek istifa kararı almasına sevindim. Muhafazakar Parti, sıfırdan örgütlenmeye geçmeli." ifadelerini kullandı.

Robert Buckland: "Johnson, kaçınılmaz olanın farkında"

2019'da Theresa May'in ardından başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson'ın istifa kararını yorumlayan kişilerden biri de milletvekili Robert Buckland oldu. Muhafazakar Parti üyesi olan vekil, "Boris Johnson, bunun kaçınılmaz olduğunun farkındaydı. Başarılı olduğu konular da vardı. Brexit konusundaki tıkanıklığı gidermek, bunlardan biriydi. Bu değişimle birlikte partimiz, yeniden özgürlüğe yelken açacak." dedi.

İstifalar peş peşe geldi!

Çok sayıda bakanın istifa etmesi üzerine Boris Johnson'ın üzerindeki baskı da artmış oldu. İstifasını sunan kişilerden biri olan Kuzey İrlanda Bakanı Brandon Lewis, "Geldiğimiz noktanın geri dönüşü yok." ifadesini kullandı. Londra'da yaşanan istifa depremine ilişkin hükümetten henüz resmi bir açıklama gelmedi. 

İstifasını sunan Eğitim Bakanı Michelle Donelan, görevi bırakması için Boris Johnson'a ricada bulundu. Yeni Maliye Bakanı Nadhim Zahawi da Boris Johnson'ın bir an önce istifa etmesi gerektiğini bildirdi.

Yorumlar (0)