İngiliz polisi ile basın arasında kriz!

İngiliz polisinden basına yapılan 'sızıntı belgeleri iade edin' çağrısı krize sebep oldu.

DÜNYA 13.07.2019, 14:23
İngiliz polisi ile basın arasında kriz!

İngiltere ile Amerika arasında krize sebep olan İngiltere'nin Washington Büyükelçisinin yazışmalarının basına sızmasıyla ilgili soruşturma yürüten İngiliz polisi, basına çağrıda bulunarak "Elinde başka sızıntı belge olan basın kuruluşları bunları polise teslim etsin." dedi.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu yaptığı yazılı açıklamayla, İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darroch’un Amerika Birleşik Devletleir (ABD) Başkanı Donald Trump’a “beceriksiz” dediği gizli yazışmalarını basına sızdıran kişinin polise teslim olmasını istedi.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu, sızıntının kaynağından “polis dedektiflerinin değerli zamanını boşa harcatmamasını” istedi ve basın kuruluşlarına da ellerinde başka belge bulunanların bu belgeleri bunları yayımlamamaları çağrısı yaptı.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu gizli yazışmaların yayımlanmasının suç teşkil edeceğinin altını çizerek, “Sosyal ve ana akım medyanın bütün sahiplerine, editörlerine ve yayımcılarına ellerindeki veya kendilerine sunulabilecek sızıntı hükümet belgelerini yayımlamamalarını ve bunları polise ya da gerçek sahibi olan Majestelerinin hükümetine iade etmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

Gazetecilerden çok ağır tepkiler geldi

Ancak İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu’nun basın kuruluşlarına yaptığı çağrı gazetecilerden sert ve ağır tepkilerin gelmesine neden oldu.

Londra’nın akşam gazetesi Evening Standard’ın genel yayın yönetmenliğini yapan eski Maliye Bakanı George Osborne, İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu'nun açıklamasına Twitter üzerinden ağır tepki gösterdi. George Osborne, “Polis müdürünün (Neil Basu) yerinde olsaydım ve hem kendimin hem de teşkilatımın güvenilirliğini korumak isteseydim, kendimi bu aptalca ve düşüncesiz yorumdan uzak tutardım. Belli ki bu basın özgürlüğünden habersiz düşük düzeyli bir memur tarafından yazılmış bir açıklama.” ifadelerini kullandı.

Financial Times gazetesinin Amerika editörü Peter Spiegel de Twitter paylaşımında “Bir Batılı demokrasideki önemli bir polis teşkilatı için kan donduran bir çağrı. Scotland Yard, ne yapacaksın, tutuklayacak mısın bizi?” şeklinde sordu.

Sunday Times gazetesinin siyaset editörü Tim Shipman ise Scotland Yard Müdürü Cressida Dick’e bu polis açıklamasına onay verip vermediğini sordu. Tim Shipman, açıklamayı “uğursuz, saçma, antidemokratik” diye nitelendirerek, bunun gazetecileri hükümet belgelerini yayımladıkları için tutuklamakla tehdit anlamına geldiğini söyledi. "Burası Rusya değil.” ifadesini kullanan Tim Shipman, Cressida Dick’e “Özgür bir toplumla ilgili herhangi bir fikrin var mı?” sorusunu sordu.

Polise tek destek!

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Müdür Yardımcısı Neil Basu'nun açıklamasına tek destek ise parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasının Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat’tan geldi. İngiltere kamu yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Avam Kamarasının Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, polisin basın kuruluşlarından ülke güvenliği zaafa uğratacak belgeleri yayımlamamaları yönündeki çağrısını “makul bir talep” olarak değerlendirdi.

Medya özgürlüğü konferansında basına sansür!

İngiliz Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Kanada ile iş birliği halinde Londra'da "Küresel Medya Özgürlüğü Konferansı" tertiplemişti.

Yaklaşık 100 ülkeden 60 bakan ile bin 500 gazetecinin katıldığı konferansta Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, "Özgür medya demokratik gelişmenin gerçekten önemli bir parçasıdır. Biz de İngiltere ve Kanada olarak bu önemli ilkenin bayrağını dalgalandırmayı istiyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ancak İngiltere konferansı izlemek için başvuruda bulunan Rus basın kuruluşları RT ve Sputnik'e akreditasyon vermemişti.

İstifa getiren kriz

İngiliz Daily Mail gazetesinin pazar edisyonu Mail On Sunday, İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Darroch'ın diplomatik yazışmaları olduğu öne sürülen metinler yayınlanmıştı.

Deşifre edilen diplomatik yazışmalarda İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darroch, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile ilgili "Trump yönetiminin esasen daha normal, daha az işlevsiz, daha az tahmin edilemez, daha az hizipçi, diplomatik olarak da daha az sakar ve beceriksiz olacağına inanmıyoruz." ifadelerini kullanıyordu.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darroch'a sahip çıkarken, sızıntıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump sert tepki göstermişti

ABD Başkanı Donald Trump da olayla ilgili yaptığı açıklamalarda, İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darroch için "çok aptal bir adam" ifadesini kullanmış ve İngiliz büyükelçiyle çalışmayacağını bildirmişti.

Krizin büyümesi üzerine İngiltere’nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darroch çarşamba günü görevinden istifa etmişti.

Yorumlar (0)