İngiliz hükümetine "göç yasası" protestosu: "Göçmenleri damgalıyor"

İngiltere hükümetinin hazırladığı "Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı", yakalanan düzensiz göçmenlerin adli işlem yapılmaksızın 28 gün içinde sınır dışı edilmelerini öngörüyor. Parlamento meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi, tasarıya tepki gösterdi. Parlamentodaki İskoçya Ulusal Partisi'nin lideri Stephen Flynn, "Bu korkunç yasanın destekçisi olmayacağım." dedi.

DÜNYA 14.03.2023, 09:49 Hakan Öksüz
İngiliz hükümetine "göç yasası" protestosu: "Göçmenleri damgalıyor"

Düzensiz göçün önüne geçmek için İngiltere hükümeti tarafından hazırlanan "Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı", yüzlerce kişinin Parlamento meydanında bir araya gelerek tasarıya tepki göstermesine neden oldu. Göçmenlere sığınma hakkının verilmesini isteyen İngiliz vatandaşları ile İtfaiye Teşkilatı Sendikası, parlamento önünde gerçekleştirilen gösteride yer aldı.

Stephen Flynn: "Göçmenleri damgalayan bir yasa"

İskoçya Ulusal Partisi'nin İngiltere parlamentosundaki lideri olan Stephen Flynn, söz konusu tasarı hakkında mecliste yaptığı konuşmada, yasaya destek vermeyeceğini kaydetti. İhtiyacı olan insanların koruma altına alındığı bir ülkede yaşamak istediğinin altını çizen Flynn, "Bu yasa, ülkeye gelen bütün göçmenleri aynı şekilde damgalıyor. Bunun bir parçası olmayacağım." dedi.

Yasa tasarısı hakkında karşıt yönde oy kullanacağını vurgulayan Stephen Flynn, "Umarım parlamentodaki diğer arkadaşlarım da aynısını yapar. İnsan hakları örgütleri, yasanın neden yanlış olduğunu açıklıyor. Hükümet bu sese kulak vermeli. Gerçekten de ülkeye gelerek katma değer üretmek ve yaşamını iyileştirmek isteyen insanlara karşı korkunç bir yasa bu. Göçmenler, Birleşik Krallık'ta hoş karşılanır. Buranın kültüründe var bu." ifadelerini kullandı.

Tom Marshall: "Akdeniz'deki ölümlerin benzeri, Manş Denizi'nde olmasın"

Parlamento meydanındaki protestoyu organize edenlerden biri olan Sosyalist İşçi Partisi üyesi Tom Marshall, "Bu yasayla birlikte Afganistan, Ukrayna ve Hong Kong'un dışından başka bir ülkeden gelenler hükümetten sığınma talebinde bulunamayacak. Manş Denizi'ni geçerek sığınma hayaliyle İngiltere'ye gelenler, daha zorlu yollar denemek zorunda kalacak. Akdeniz'de göçmenlerin nasıl boğularak öldüğünü görüyoruz. Aynısı burada olmamalı." değerlendirmesinde bulundu. 

Tasarıya dair detaylar

Manş Denizi'nin geçerek ülkeye giren düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi için 7 Mart'ta açıklanan tasarı, İngiliz hükümetine tepkileri artırdı. Tasarıya göre düzensiz göçmenler yakalanarak gözaltına alınacak ve herhangi bir adli soruşturma yapılmadan 28 gün içinde sınır dışı edilecek. Yasal hak arayışları, sınır dışı işleminin gerçekleşmesinden sonra yapılabilecek.

Yorumlar (0)