İngiliz hükümeti: Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığına ilişkin kanıtlar doğru

İngiliz hükümeti, Çin'de bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki çok sayıda Uygur Türkünü zorla çalıştırdığına ilişkin kanıtların inandırıcı olduğunu kaydederek, şirketlerin tedarik zincirlerinde bunu dikkate almaları gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 17.12.2020, 00:31 17.12.2020, 00:45
İngiliz hükümeti: Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığına ilişkin kanıtlar doğru

İngiltere'nin Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Nigel Adams, bazı giyim firmalarının zorunlu işçiliğin görüldüğü bölgelerde üretilen pamuğu dolaylı yollardan tedarik ettiği ile ilgili çıkan haberler hususunda parlamentoda değerlendirmelerde bulundu.

Sincan ve Çin'in diğer bölgelerinde yaşayan Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığına ilişkin kanıtların inandırıcı boyutta olduğunu ve bu yönde gelen haberlerin gittikçe yükseldiğini kaydeden Adams, "Bu durum, İngiltere hükümeti için bir hayli rahatsız edici." dedi.

Adams, şirketlerin tedarik zincirlerinde zorla çalıştırılma olmadığını kanıtlamaları gerektiğinin de altını çizdi.

İngiliz basınının Çin hükümetine ait resmi raporlar ve yerel kaynaklara dayandırdığı dün yayımladığı haberinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde binlerce insanın pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığı dile getirilmişti.

Birçok şirket Çin'den pamuk tedarikine son verdi

Avrupa'dan birçok marka, Uygur Türklerine yapılanlardan dolayı Çin'den pamuk tedarik etmeyi sonlandırdığını duyurmuştu.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) geçtiğimiz mart ayında paylaştığı raporda, Çin'in 2017-2019 yılları arasında 80 binden fazla Uygur Türkünü fabrikalarda çalışmaları için zorla götürüldüğü ortaya konulmuştu.

Yorumlar (0)