İngiliz hükümeti maaş desteği uygulamasına son verdi

Dünyanın 2 senedir bu yana mücadele ettiği koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere; 2021’den beri devam eden ve 1 milyon kişinin faydalandığı maaş destek programının sona erdirilmesine karar verdi. Bu kararla birlikte ülkeyi işsizlerin artacağı endişesi sardı.

DÜNYA 30.09.2021, 16:05 01.10.2021, 09:43
İngiliz hükümeti maaş desteği uygulamasına son verdi

İngiltere’nin yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomik olarak vatandaşlarının zarar görmemesi için  devreye soktuğu ‘maaş destek uygulaması’ sona erdi. Yaklaşık 1 milyon kişinin aldığı bu destek uygulamasının bitmesi ile işsizlik oranlarında büyük artışlar bekliyor.

Destek programı çerçevesinde işletmeler salgın döneminde işçileri işten çıkarmadı ve İngiliz hükümeti de çalışan kişilerin maaşlarının yüzde 80’lik bir kısmına denk gelen 2500 sterlinlik bir ücreti ödüyordu.

 Alınan yeni kararla İngiliz ekonomisinde çarkların dönmesiyle birlikte Ağustos ve Eylül aylarında verilen destek yüzde 60’a kadar indirilmiş, yüzde 20’lik kısmı ise işveren tarafından karşılanmıştı.

 Vatandaşlara 70 milyar sterlinlik yardım

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre; İngiltere’de bu ay itibarıyla bu destekten 1 milyon kişi faydalanıyordu.  Ülkede bu programdan vatandaşlara toplamda 70 milyar sterlin civarında bir destek yapıldı.  

 İngiltere’deki işsizlik rakamları en son temmuz ayında yüzde 4,7’den 4,6’ya düşmüş gibi görünse de; konunun uzmanları ilerleyen zamanlarda bu verilerde artış yaşanabileceğini vurguluyor.

Yorumlar (0)