İngiliz gazetesinden Batı’ya eleştiri: “Bosna’da neredeydiniz?”

İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Guardian Ukrayna’ya sağlanan geniş çaplı desteklerle ilgili çarpıcı bir yorumda bulundu. 30 yıl önce Bosna’da yaşanan katliamdaki masum insanlara aynı desteğin verilmediğini vurgulayan gazete, batının bu tutumunu eleştirdi. 

DÜNYA 03.04.2022, 12:09
İngiliz gazetesinden Batı’ya eleştiri: “Bosna’da neredeydiniz?”

Sırp birlikleri tarafından 6 Nisan 1992’de Bosna halkına yönelik yapılan katliam hafızalardaki yerini korurken, savaşın acı hatıraları bölge halkı tarafından hissedilmeye devam ediyor. 100 bini aşkın sivil ve masum insanın acımasızca öldürüldüğü, binlercesinin ise topraklarını terk etmek zorunda kaldığı büyük katliamın yıl dönümüne sayılı günler kala, İngiltere’nin ünlü gazetelerinden The Guardian, çarpıcı bir makale yayımladı. 

Ukrayna’ya verilen destekler, Bosna halkına verilmedi

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya sağlanan büyük desteklerin 30 sene önce Bosna’ya ve Bosna halkına verilmediğini vurgulayan gazete, Bosna’nın da en az Ukrayna kadar bölge için önemli bir ülke olduğunu belirtti. “Ukrayna önemli ama bundan yaklaşık 30 sene önce Bosna da önemliydi. O dönem haykırış neredeydi?” başlığı ile kaleme alınan yazıda, Ukrayna’da süren savaşın İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’da görülen en büyük çatışma olması sebebiyle kınandığı aktarıldı. 

Bosna’ya o dönem silah ambargosu uygulanmıştı

Buna benzer bir insanlık dramının 30 sene önce Bosna’da da yaşandığını hatırlatan gazete, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya ciddi silah desteği verdiğini fakat 1992’de Bosna’ya silah ambargosu uygulandığını hatırlatarak, bu durumun bölge halkının güvenliği açısından büyük bir dezavantajı da beraberinde getirdiği belirtildi. 

“Bosna, Ukrayna kadar önemli değil miydi?”

Ed Vulliamy tarafından kaleme alınan makalede, “Katliamların yaşandığı Bosna’nın özellikle doğu bölgesinde neredeyse her Müslüman öldürüldü. Hayatta kalmayı başaranlar ise topraklarını terk etmek zorunda kaldı. O dönemde Birleşmiş Milletler tarafından sözde güvenli bölgeler oluşturulmuştu. Ancak o bölgelerde cami ve köyler de dâhil olmak üzere her yer yakıldı ve yok edildi. Bu insanlar sert bir kuşatma altında bırakıldı. Bosna, Ukrayna kadar önemli değil miydi?” ifadelerine yer verildi. 

“O desteğin çok azını bize verseler savaş sona ererdi”

Çatışmaların devam ettiği o yıllarda Bosna ordusuna mensup olan ve rehber olarak görev yapan Damir Sagolj, hiçbir zaman Batı’dan destek görmediklerini söyledi. Bosna halkının çok zor süreçlerden geçtiğini belirten Sagolj, “Ukrayna’ya şuan ciddi bir destek var. O desteğin çok azını dahi bize verselerdi bu savaşı sonlandırırdık ve birçok insan hayatına devam edebilirdi. Maalesef bu olmadı ve büyük bir insanlık dramı ve vahşeti bölgemizde gördük” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)