İngiliz gazeteci: Büyük tehlikeyi görün!

Ortadoğu uzmanı İngiliz gazeteci Bill Law, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" planı ile ilgili uyardı.

DÜNYA 04.07.2019, 11:27
İngiliz gazeteci: Büyük tehlikeyi görün!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" planı ile ilgili uyarıda bulunan Ortadoğu uzmanı İngiliz gazeteci Bill Law, planın "Filistin devletinin kuruluşu için teşkil ettiği tehdidin" görülmesi gerektiğini dile getirdi. 

İngiliz gazeteci Bill Law, Arap İnsan Hakları Örgütünün Londra'da düzenlediği "ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüzyılın Anlaşması ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan'ın desteği" başlıklı panelde Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in mimarlığında hazırlanan "Yüzyılın Anlaşması"nın tehlikesine vurgu yapan İngiliz gazeteci Bill Law, "ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'i hafife almayın. Yaptığı şeyi çok iyi yapar, şimdi istediği de Filistinlileri köşeye sıkıştırmak. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ve Suudilerin, özellikle de Muhammed bin Selman'ın desteğine sahip." şeklinde konuştu.

İngiliz gazeteci Bill Law "Filistinliler için zor bir dönemdeyiz." dedi ve "ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in başardığı şeyin gücünü tanımak ve Filistin devletinin kuruluşu için teşkil ettiği tehdidi görmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in, Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun desteğiyle kotardığı "Yüzyılın Anlaşmasına" tepki gösterilmesi gerektiğini söyleyen İngiliz gazeteci Bill Law, "Tepki açık ve net olmalıdır. Kabul edilebilir olan ve olması gereken, iki devletli çözümdür." şeklinde görüş belirtti.

"İngiltere, Amerika'nın planına karşı durmalı"

Arap İnsan Hakları Örgütü araştırmacısı Hannah Philips de Suudi Arabistan ile BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri), ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin'e yönelik "Yüzyılın Anlaşması" planına sağladığı mali desteğin masaya yatırılmasının önemine vurgu yaptı.

Arap İnsan Hakları Örgütü araştırmacısı Hannah Philips, şunları söyledi:

"Bu konuların masaya yatırıldığı seminerler düzenlemek hayati öneme sahip. Özellikle de bu noktada İngiltere çok önemli. İngiliz hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin Yüzyılın Anlaşması planına karşı durmalı ve İsrail'e daha fazla silah satmayı da sona erdirmelidir."

"Yüzyılın Anlaşması Planı cesaretimizi kıramaz!"

Filistin Dayanışma Kampanyası yöneticisi aktivist Jenny Lynn de panele katılma gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Filistin halkı için uluslararası dayanışma çağrısına yanıt vermenin ve bu anlaşmayı reddetmenin önemini vurgulamak için buradayım."

Jenny Lynn "rezalet" diye nitelendirdiği Yüzyılın Anlaşması planının, özellikle Filistinli mültecilerin haklarının satılması anlamına geleceğini belirterek şunları söyledi:

"Yüzyılın Anlaşması Planı başarıya ulaşmayacak. Küresel çapta devam eden Filistinle Dayanışma Hareketi mesafe katetti. Özellikle de İsrail'e yönelik boykot ciddiye alınıyor. Gittikçe daha çok sayıda insan, Filistin halkına neler yapıldığını görmeye ve anlamaya başlıyor.

Yüzyılın Anlaşması Planı'nın uygulamaya konulması girişiminin bizim cesaretimizi kırması mümkün değil. Dünya genelinde uluslararası kamuoyunu Filistin davasının yanına çekmeye kararlıyız."

Abbas, planı "Yüzyılın şamarı" diye nitelendirmişti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" niyetiyle hazırladığı iddia edilen "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları netleşmese de uluslararası basında, planın detaylarına ilişkin bazı bilgiler bulunuyor.

Söz konusu haberlere göre Yüzyılın Anlaşması Planı, Kudüs'ün tamamının işgalci İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner tarafından hazırlanan planda, işgalci İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkına ise değinilmiyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "Yüzyılın şamarı" şeklinde nitelendirdiği Yüzyılın Anlaşması Planının, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkının lehine hiçbir hak içermediği belirtiliyor.

Yüzyılın Anlaşması Planı kapsamında ilk organizasyon!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğünde ve Bahreyn'in ev sahipliğinde 25-26 Haziran'da başkent Manama'da gerçekleştirilen "Refah için Barış" başlıklı ekonomi çalıştayı, Amerika'nın İsrail-Filistin meselesinin çözümü hususunda açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki "ilk organizasyon" olarak öne çıkmıştı.

Filistin yönetimi, çalıştaya katılmayacağını açıklayarak bölge ülkelerini de söz konusu çalıştayı boykot etmeye çağırmıştı.

Filistin'in boykot çağrısına rağmen çalıştaya ev sahipliği yapan Bahreyn'in yanı sıra Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, Katar ve Fas çalıştaya katılmıştı.

İsrailli yetkililer çalıştaya davet edilmezken, bu ülkeden iş insanları ve bazı gazeteciler de toplantıya iştirak etmiş; geldikleri Bahreyn'de ayin bile düzenlemişlerdi.

Yorumlar (0)