İngiliz aşısı 9 AB ülkesinde yasaklandı

AB mensubu 9 ülke, 'kan pıhtılaşmasına' sebep olduğu gerekçesiyle AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının kullanımını askıya aldığını duyurdu.

DÜNYA 11.03.2021, 23:01 12.03.2021, 12:50
İngiliz aşısı 9 AB ülkesinde yasaklandı

İngiltere'de AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının, kan pıhtılaşmasına sebep olduğu şüphesiyle, AB (Avrupa Birliği) mensubu olan 9 devlet, aşının kullanımını askıya aldığını açıkladı.

Avusturya’da bir hemşirenin söz konusu aşısı yaptırdıktan kısa bir süre sonra kan pıhtılaşması sebebi ile can vermesinin ardından; Avusturya, Danimarka, Estonya, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve Norveç'te bahse konu aşının kullanımının durdurulduğu kaydedildi.

"İlişkiyi araştırıyoruz"

Danimarka, aşının uygulandığı insanlar arasında ciddi derecede kan pıhtısı vakaları raporlarının akabinde aşının kullanımının askıya alındığını duyurdu.

Danimarka Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yetkililerin aşı ile kan pıhtılaşması arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdıkları belirtildi.

İtalya'da 2 kişi can verdi

İtalya’nın Siracusa şehrinde pazartesi günü aşı yapılan Stefano Paterno adlı asker, 24 saat sonra vefat etmişti.

Siracusa Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, 43 yaşındaki askerin ölümü hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Paterno’nun kesin ölüm sebebini tespit etmek için cuma günü otopsi gerçekleştirilecek.

Catania şehrinde de, aynı sevkiyattan çıkan koronavirüs aşısını yaptıran 50 yaşındaki bir polis memuru da 12 gün evvel can vermişti.

AIFA (İtalya İlaç Ajansı) tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise, Paterno’ya uygulanan aşının bulunduğu sevkiyattaki aşıların kullanımının askıya alındığı belirtildi.

İngiltere'de kullanımı devam edecek

Birleşik Krallık, aşı yaptıranların kan pıhtılaşmasına maruz kalma olasılığının bulunmadığını iddia etti. İngiltere hükümeti aşıyı, 'hem etkili hem de güvenli' olarak tanımladı. Hükümet ayrıca, ülkenin içinde aşının dağıtımının sürdüreceğini de açıkladı.

22 kişide kan pıhtılaşması oluştu

EMA (Avrupa İlaç Ajansı), 9 Mart tarihi itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerinde aşılanan 3 milyondan fazla kişide 22 kan pıhtısı vakası rapor edildiğini duyurdu. AstraZeneca tarafından 17 Avrupa devletine nakli gerçekleştirilen ve 1 milyon doz aşıdan meydana gelen belirli bir partinin kan pıhtılaşmasına sebep olduğu düşünülüyor.

Diğer yandan, AB'de Fransa ve Almanya da dahil olmak kaydıyla bir çok ülke, AstraZeneca aşısının etkinliğinden kuşku duyarak, aşının kullanımını 65 yaşın üstündeki kişilere sınırlandırmıştı.

Yorumlar (0)